23948sdkhjf

Kvinder har for travlt til at holde pauser

RADIO MESTER TIDENDE: En pause i grønne naturlige omgivelser kan være med til at reducere stress, øge trivsel og fremme sociale relationer. Hør interview med Lene Lottrup, Ph.d og landskabsarkitekt hos Arkitema Architects
Markant flere kvinder end mænd mener, at de har for travlt på jobbet til at gå udenfor og holde pause afslører ny Ph.d i, hvordan grønne udearealer påvirker danskerne på arbejdspladsen.

- Der var mange flere kvinder end mænd der følte, at de havde for travlt til at gå ud i løbet af deres arbejdsdag. Og mange undersøgelser viser, at dét, at gå ud i grønne naturlige omgivelser, kan være med til at reducere stress, øge trivsel og fremme sociale relationer.

Så derfor er vi interesserede i, at medarbejdere kan få mulighed for at holde pauser udenfor også, fortæller Lene Lottrup, Ph.d og landskabsarkitekt hos Arkitema Architects.

Så selvom nye studier fra Arkitema Architects viser, at danskerne kan mindske arbejdsstress og øge jobtilfredsheden ved at gå ud i den friske luft på arbejdet, så undlader mange at gøre det. Danskerne – og især kvinderne – vurderer nemlig, at de har alt for travlt.

Det fortæller Ph.d. og landskabsarkitekt Lene Lottrup hos Arkitema Architects, der netop har afsluttet sin Ph.d. i, hvordan grønne udearealer påvirker danskerne på arbejdspladsen.

Travle kvinder bliver indenfor

- Al forskning viser, at danske medarbejdere bliver mere harmoniske, tilfredse og mindre stressede, når de har udsigt til natur på arbejdspladsen. Og de får det endnu bedre, hvis de slentrer en tur udenfor i pausen sammen med kollegerne. Tingene bliver mere uformelle og ukomplicerede. Problemet er bare, at markant flere kvinder end mænd ikke mener, at de har tid til at slappe af med en gåtur udenfor, siger Lene Lottrup, Arkitema.

I Lene Lottrups ph.d.-afhandling sætter markant flere mænd end kvinder tid af til en tur udenfor mindst èn gang om ugen. Sandsynligheden for, at mændene går udenfor to eller flere gange om ugen er dobbelt så stor end hos kvinderne.

Samtidig viser undersøgelsen, at kvinder i langt højere grad end mænd stiller forhindringer op for sig selv, hvis de overvejer en gåtur. Den mest anvendte grund til ikke at gå udenfor er, at de "har for travlt". I fem ud af seks af virksomhederne svarer flere kvinder end mænd, at de har "for travlt til at gå en tur".

Kønsstereotyper presser kvinderne

Senior ligestillingsekspert med MA i Kvindestudier ved University of Sussex, Anushka Abeynayake, vurderer, at en væsentlig årsag til, at mange danske kvinder nedprioriterer pausen på firmaets tagterrasse, er, at de forsøger at nå så meget arbejde som muligt, før de skal ud af døren, f.eks. for at hente børn.

- Mange kvindelige ledere er presset af en række konfliktfyldte kønsstereotyper på arbejdsmarkedet og i privatlivet. Det kan f.eks. være, at de skal hente børn om eftermiddagen, mens det typisk anses for ok, at mænd arbejder sent. Samtidig prioriterer kvinder, i øget grad end tidligere, succes i deres karriere. Det betyder, at danske kvinder kan være presset på tid i løbet af arbejdsdagen og skal arbejde mere effektivt i kontortiden, forklarer Anushka Abeynayake.

Mindsker stress

Arkitema vurderer, at flere danske virksomheder vil høste en række gevinster ved at designe flere bygninger med adgang til grønne arealer og opfordre medarbejderne til at bruge dem.

- Mange ansatte, især i finanssektoren, er ramt af stress. Brug af udearealer kan netop give pressede medarbejdere et åndehul midt på dagen, hvor batterierne lades op igen. Det kan også være en uformel måde for chefen og medarbejderne at føre MUS-samtaler på. På længere sigt betyder det, at medarbejderne ikke slides og i værste fald bliver sygemeldte på grund af stress. I forhold til de samlede byggeomkostninger kan det være et relativt billigt tiltag at etablere et frodigt grønt udemiljø for de ansatte, siger Lene Lottrup.

Årsager til at medarbejdere i 6 virksomheder gik udenfor:

• 45 procent spiste frokost i det fri

• 40 procent gik ud for at tale med kollegaen

• 34 procent ville nyde vejret eller naturen

• 12 procent skulle ryge

• 11 procent holde møde

Kilde: Lene Lottrup, Ph.d., Arkitema

tøtte

Hør interview med Lene Lottrup, Arkitema
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112