23948sdkhjf

Byggeriets OK-forhandlinger sat på standby

- Der er en forholdsvis stor grad af uenighed, lyder det fra forhandler om byggeriets overenskomstforhandling.
Topforhandlerne i byggeriets organisationer tager nu en såkaldt tænkepause i overenskomstforhandlingerne.

Tænkepausen kommer, efter at BAT-kartellet og Dansk Byggeri siden onsdag har arbejdet for at få et forlig om byggeriets mange overenskomster på plads.

- Der er behov for en tænkepause, og der er endnu ikke aftalt nye møder, skriver de to organisationer i en fælles pressemeddelelse.

Selv om det altså er uvist, hvornår forhandlingerne fortsætter, så understreger sekretariatschef Gunde Odgaard fra BAT-kartellet dog, at der ikke er tale om et sammenbrud.

- Der er en forholdsvis stor grad af uenighed, så vi har valgt at konsultere baglandet og gennemtænke strategierne. Men det ligger i sagens natur, at vi skal prøve igen, siger Gunde Odgaard til Ritzau.

De to største knaster er dels arbejdsgivernes ønske om en mere fleksibel arbejdstid - og lønmodtagernes ditto om at brede overenskomstområdet ud, så flere af de mange udenlandske arbejdere dækkes af den.

De udenlandske arbejdere, som særlig kommer fra Østeuropa, arbejder ofte til en løn, der ligger under overenskomsten.

I forvejen har byggeriarbejderne haft et uafbrudt reallønsfald, siden parterne for to år siden sidst satte underskrift på overenskomsterne.

Siden tredje kvartal 2009 har de timelønnede i bygge- og anlægsbranchen således oplevet reallønsfald.

De seneste løntal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) viser, at den årlige lønstigning fra fjerde kvartal 2010 til samme kvartal 2011 er på 0,9 procent. Det er et pænt stykke under lønstigningerne på hele DA-området, som er på 2,1 procent.

Til gengæld har inflationen været 2,6 procent i perioden.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078