23948sdkhjf

It-leverandører investerer i byggeriets digitalisering

It-leverandører til byggeriet af Det Nye Hospital i Vest vil være med til at skabe den røde tråd, der binder byggeprocessen sammen fra design til drift
dRofus AS, Betech Data, CodeGroup, NTI CADcenter, PC|SCHEMATIC og Dalux har netop underskrevet en hensigtserklæring om at indgå i et samarbejde med Det Nye Hospital i Vest i Gødstrup nord for Herning (DNV-Gødstrup), totalrådgiverkonsortiet CuraVita samt cuneco omkring afprøvning af nye digitale standarder til byggeriet.

Sammen vil parterne bidrage til at skabe den røde tråd til et effektivt informationsflow gennem hele byggeprocessen fra design til drift.

Baggrunden for samarbejdet er bl.a., at manglende it-egnethed har været en af de væsentlige bremseklodser for de seneste års arbejde med at øge digitaliseringen af byggeprocessen.

Samarbejdet mellem it-leverandørerne, rådgiverne og cuneco på byggeriet af DNV-Gødstrup skal netop være med til at sikre, at de standarder til bedre udveksling af data, som cuneco har til opgave at udvikle over de kommende år, kan implementeres i it-programmerne og fungerer i praksis.

Planen er, at it-leverandørerne implementerer cunecos standarder i de af deres it-programmer, der skal anvendes på projektet, for at opnå praktisk brugererfaring. På den baggrund kan standarderne tilpasses efter behov, så branchens virksomheder i sidste ende får et praktisk anvendeligt resultat.

Åbne standarder er vejen frem

It-leverandørerne engagerer sig i afprøvningsprojektet for egen regning, men det er en god investering, forventer Kim Jacobsen fra rådgivningsfirmaet Balslev & Jacobsen, som er projektleder for cunecos første afprøvningsprojekt:

- Det er utrolig glædeligt, at it-leverandørerne er så positive og vil være med i dette vigtige udviklingsarbejde. Nu kan teorierne blive mødt med praksis.

Målet er i første omgang at skabe et digitalt informationsflow fra design til drift af DNV-Gødstrup. Dernæst vil vi bruge erfaringerne fra afprøvningerne til sikre, at cuneco udvikler standarder, der er it-egnede og fungerer for alle parterne i branchen fremover.

Det var stærkt at se, at alle beslutningstagere fra it-leverandørerne til hospitalsbyggeriet mødte op og sagde ja til at være med.

Carsten Dollerup, adm. direktør i Nosyko Danmark AS og repræsentant for dRofus AS, er en af de seks it-leverandører, der har indgået aftale med cuneco, og han har store forventninger til samarbejdet:

- Vi kan som it-leverandør se, at vi ikke får udnyttet ressourcerne godt nok på byggeprojekterne, fordi der mangler fælles standarder for bygningsdata. Vi skal ofte lave omprogrammeringer, fordi de forskellige it-systemer ikke spiller ordentligt sammen.

Derfor tror vi på, at åbne standarder er vejen frem, så vi kan skabe en rød tråd gennem data. Vi forventer, at vi ikke skal spilde tid på så meget omprogrammering, hvis vi sammen løfter arbejdet op på en fælles, standardiseret platform, og får systemerne til at tale sammen. cuneco er et positivt og ambitiøst projekt, og jeg forventer, at vi med projektet her i Danmark kan vise vejen og best practice i Skandinavien og resten af verden.

Også CuraVita-konsortiet ser frem til samarbejdet om afprøvninger.

- CuraVita går stærkt ind for projektet. Vi vil være med til at præge digitaliseringen af byggeprocessen og skabe den fælles platform, der er behov for til aftaler, standarder og processer. Det er allerede strategien i alle CuraVitas virksomheder, hvor vi til dagligt arbejder med BIM og IKT på stort set alle projekter, siger Per Christensen fra Arkitema, der er en del af CuraVita-konsortiet.

It-leverandørerne underskrev deres hensigtserklæring om samarbejde med CuraVita, DNV-Gødstrup og cuneco på en workshop hos cuneco den 1. februar.

Afprøvningerne forventes at gå i gang i løbet af sommeren 2012 og kommer til at foregå i dispositionsforslagsfasen, projektforslagsfasen, for- og hovedprojektfaserne samt udbudsfasen af byggeriet af DNV-Gødstrup.

Formålet er at få praktisk erfaring med de standarder, cuneco udvikler inden for klassifikation, egenskabsdata, informationsniveauer og opmålingsregler.

Afprøvningsprojektet er det første af en række afprøvningsprojekter, som cuneco vil gennemføre på både større og mindre byggeprojekter.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109