23948sdkhjf

Idræt skaber gode vibrationer i udsatte boligområder

Det er vigtig for socialt udsatte, at de føler sig trygge, når de skal ud blandt andre og dyrke idræt, viser ny rapport
Gode idrætsfaciliteter har afgørende betydning for idrætsdeltagelsen blandt beboerne i landets udsatte boligområder. Det viser en ny rapport, der kommer med anbefalinger til, hvordan idræt kan gøres mere attraktivt i udsatte boligområder.

Undersøgelsen bag rapporten er foretaget af Syddansk Universitet og rådgivningsvirksomheden Bascon.

En ny rapport kaster nu lys over idrætsadfærden blandt beboere i udsatte boligområder. En undersøgelse i seks danske udsatte boligområder har kortlagt og vurderet idrætsfaciliteter og -aktiviteter. Det har medført en række konkrete anbefalinger til styrkelse af idrætten i udsatte boligområder.

- Vi var positivt overraskede over, hvor mange der reelt dyrker idræt i udsatte boligområder. Alligevel er der meget, der kan gøres for at give beboerne endnu bedre vilkår for at dyrke idræt. Helt grundlæggende handler det om at skabe gode faciliteter, der er tilpasset til de forskellige målgrupper, og som er let tilgængelige. Det er vigtigt at være helhedsorienteret, forklarer projektchef Anne Mette Boye fra bygherrerådgivningsvirksomheden Bascon.

Afgørende med fremtidssikring

Undersøgelsen af de seks udsatte boligområder i Aarhus, Odense, København, Esbjerg og Horsens har blandt andet vist væsentligheden af, at faciliteter og aktiviteter er fremtidssikrede. Det betyder langt mere for beboerne end storstilede, nye idrætsprojekter.

- Vi hæftede os meget ved, hvor vigtigt det var for beboere og ansatte, at de igangsatte aktiviteter fortsætter med at være der. Det er selvfølgelig fint med nye tiltag, men beboerne frygter, at aktiviteter bliver sat i søen blot for at blive nedlagt igen kort tid efter. Derfor synes vi, det giver god mening at bygge videre på de eksisterende faciliteter og aktiviteter og have skarpt fokus på at sikre dem fremover, siger Anne Mette Boye.

Faciliteterne skal tilpasses målgruppen

Ud over at beboerne skal kunne regne med, at aktiviteterne vil løbe over lang tid, viser undersøgelsen, at det er afgørende at tage hensyn til kulturelle eller etniske barrierer.

- Når man er socialt udsat, er det særligt vigtigt at føle sig tryg, når man skal ud blandt andrr og dyrke idræt. Her kan det for eksempel gøre en stor forskel at skærme af for indsyn til en svømmehal, så kvinderne føler sig bedre tilpas ved at bade. Det handler om at skabe rammer, som den enkelte målgruppe kan føle sig tryg ved, uddyber Anne Mette Boye.

Bag undersøgelsen af idrætsadfærd i udsatte boligområder står Kulturministeriet, Social- og Integrationsministeriet samt Lokale- og Anlægsfonden. Undersøgelsen er støttet af Bikubenfonden og Landsbyggefonden og gennemført i et samarbejde mellem Center for Forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitet og Bascon.

Erfaring fra lignende projekter

Bascon har tidligere været involveret i en række projekter inden for planlægning og udvikling af boligområder, herunder områderne Løvvangen og Skelagergårdene i Aalborg. Derudover har Bascon rådgivet boligorganisationer om realiseringen af omfattende helhedsplaner og været landskabsarkitekter på en række projekter inden for udvikling af udearealer i boligområder.

- Rapporten kommer med nogle overordnede forslag. I den forbindelse er det vigtigt at være bevidst om, at hvert boligområde har sine egne behov og forskelligheder. Derfor mener vi, det er meget afgørende at tage hensyn til disse behov i både planlægning og gennemførelse, understreger Anne Mette Boye.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078