23948sdkhjf

DANSK BYGGERI: Kommunerne må stoppe affaldsklynk

Dansk Byggeri undrer sig over, at kommunerne og de offentlige affaldsselskaber nu klynker over at have for kort tid til at få betalingssystemer og priser for erhvervslivet på plads inden vilkårene ændres den 1. januar
Om ganske få uger – den 1. januar 2013 – vil de virksomheder, der benytter genbrugspladser, få mulighed at aflevere deres affald på en genbrugsplads i en anden kommune end den, som virksomheden er hjemhørende i.

Det bør ifølge Dansk Byggeri ikke komme som en overraskelse for nogen, da ændringerne af affaldsbekendtgørelsen blev forhandlet på plads allerede for halvandet år siden.

- Det har ligget fast, at denne ændring skulle træde i kraft fra 1. januar 2013. Derfor undrer det naturligvis, at de offentlige parter i aftalen klynker over, at de ikke kan følge med. Det er fodslæbende og overraskende, at man nu klynker i al offentlighed over ikke at være på plads til den længe kendte dato for ikrafttræden, siger miljøpolitisk konsulent Simon Stig-Gylling, Dansk Byggeri.

Han henviser videre til, at det, ifølge et indlæg i kommunernes blad DK Teknik, særligt er de kommuner, der valgte abonnementsmodellen, der får problemer med at nå at forhandle og indføre udligningsordninger med andre kommuner, inden bekendtgørelsen træder i kraft.

Dette undrer til gengæld ikke Dansk Byggeri, at det netop er denne model, som halter, når det nu skal gå galt.

- Abonnementsmodellen var allerede forældet den dag den blev indskrevet i bekendtgørelsen. Den er administrativt bøvlet, og en rigtig dyr løsning for de kommuner, der i forvejen skal arbejde med holde deres udgifter nede på administration, understreger Simon Stig-Gylling.

Abonnementsmodellen skaber ifølge Simon Stig-Gylling ikke ordentlige rammer for en lige konkurrencesituation imellem genbrugspladserne og private affaldsløsninger.

- Modellen tilgodeser ikke princippet om, at forureneren betaler, og der er ingen direkte sammenhæng mellem brug af genbrugspladsen og betalingen, som afspejler de reelle omkostninger ved bortskaffelse af affald, siger Simon Stig-Gylling og slutter:

- Kommunerne vil gøre alle en stor tjeneste ved at droppe abonnementsmodellen og indføre betaling per besøg med bom og vægt. Sammenhæng mellem brug og betaling er at foretrække for alle parter, og vi vil så slippe for den urimelige kommunale klynk, som vi nu skal lægge øre til.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078