23948sdkhjf

Gamle aviser luner på loftet

Papiruld har opbygget et landsdækkende net af faglærte isolatører
Masser af ældre huse er slet ikke tilstrækkeligt isolerede, fordi det tidligere var almindeligt at isolere med blot 100 mm på loftet. I dag isolerer man med over 400 mm for at opnå en klassificering som et lavenergihus. Et typisk parcelhus med et loft på 120m2 med en eksisterende isolering på 100 mm, som efterisoleres med f.eks. 200 mm papiruld, vil opnå en årlig besparelse på varmeregningen på ca. 5.640 kr.

Det siger Claus Skov, administrerende direktør i Papiruld Danmark ApS i Hillerød, som gennem de seneste år har oplevet en kraftig stigning i efterspørgslen. Den store efterspørgsel har betydet, at Papiruld Danmark er blevet gazellevirksomhed og dermed har slået sit navn fast i branchen. Det ses også af, at virksomheden på landsplan nu har indgået aftaler med 30 autoriserede papirulds-isolatører, der alle er uddannede fagfolk, ofte etablerede håndværksvirksomheder, som har isoleringsmaskiner og udstyr til at udføre alle typer isoleringsarbejde - både nybyggeri og efterisolering.

Isoleringsmateriale af papiruld bruges især i træskeletkonstruktioner til udblæsning på lofter og i tørre hulmure, hvor fugerne er tætte.

Statens Byggeforskningsinstitut har dog anført, at materialet ikke er velegnet til hulmure i det fugtige danske klima på grund af risiko for, at det falder sammen, hvis der er for megen fugt.

Intet spild

Det imødegås imidlertid af en af virksomhedens lokale isolatører, Torben Jøhnk, der driver firmaet Bøgskov Isolering i Sønderjylland. Han afviser, at materialet klasker sammen. Det er nemlig pakket så godt ind, at det ikke kan lade sig gøre, siger han og tilføjer, at papirulden i øvrigt er godt imprægneret.

Når han har foretaget hulmursisolering, kontrollerer han resultatet med et varmefølsomt kamera. Hermed afsløres det, hvis der er steder, hvor isoleringen ikke fylder godt nok ud.

Torben Jøhnk forklarer, at fordelen ved at blæse papirisolering ind i lukkede konstruktioner såsom hulmur, skråvægge eller etageadskillelse er, at der ikke opstår kuldebroer:

- Ved ledninger, faldstammer eller rørgennemføringer ved ældre boliger er der ofte meget bumkant på det anvendte tømmer, med ved at blæse papirisoleringen ind, udfyldes alle disse kuldebroer. Samtidig er det kun de virkelige kvadratmeter man betaler for, dvs. der betales ikke for spild eller fraskæringer.

Papir er et organisk materiale, som er brandbart og fugtabsorberende (hygroskopisk). Det består af hule cellulosefibre og er produceret af genbrugspapir fra gamle aviser. Papirisoleringen er dog hverken brandfarlig eller ekstrem fugtfølsom. Papiruld har en høj brandmodstand, da det er behandlet med brandhæmmende salte, der samtidig holder skadedyr væk og beskytter mod fugt, mug og skimmel. I almindelige beboelseshuse kan papirisolering anvendes på samme måde som traditionel isolering.

Byggeskadefonden har i 2002 undersøgt et lejlighedskompleks i Randers, hvor isolering med papirisolering var udført 5 år tidligere. Konklusionen var, at isoleringen var fuldt intakt, der blev ikke konstateret fugtskader eller nedsat funktionalitet af materialet.

Især indenfor de sidste 10 år er papirisolering blevet afprøvet i en række større byggerier, bl.a. i det store boligbyggeri Munksøgård ved Roskilde og i et større "kvarter løft" byggeri i Randers.

Miljøvenligt

Fremstillingsomkostningerne ved papiruld er lavere end for mange andre isoleringsprodukter, så CO2 regnskabet ser fornuftigt ud, mener virksomheden og kalder selv produktet for det miljørigtige alternativ. En familie på fire personer udleder gennemsnitligt 6 tons CO2 om året på at opvarme boligen. Det tal kunne meget nemt være lavere, hvis huset var ordentligt isoleret, fortæller teknisk konsulent Ellert Schram fra Papiruld Danmark og tilføjer, at blot ved at efterisolere opnår man en CO2-gevinst. Ved at efterisolere sit hus med Papiruld på lofter og i hulmure, kan man nemt opnå en CO2-besparelse på 2-5 tons om året, siger hun.

Siden august har Papiruld Danmark i øvrigt sammen med 10 andre virksomheder deltaget i en såkaldt Grøn Teknologi Tour, der når landet rundt på i alt ti fredage. Formålet med touren er at rette blikket mod en række teknologier med et energibesparende og bæredygtigt potentiale. Touren bliver samtidig omsat til 10 tv-programmer, som sendes lørdage kl. 18:30 på DR2. Den 8. og 15. oktober besøges således henholdsvis Roskilde og Helsingør, som er sidste by på turen. Her har virksomheden "live" demonstrationer af, hvordan man indblæser papiruld i hulmur. Desuden vises det, hvor effektivt materialet lægger sig rundt om eksisterende isolering i en række demonstrationsmodeller.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078