Vil helst arbejde med ude på byggepladserne
- Men ledelsesansvaret kræver sit. Og specielt byggekrisen medførte perioder, hvor det alt sammen var meget tungt, siger entreprenør Ole Frandsen, der er indehaver af Horsens-virksomheden Frandsen Entreprenør A/S
- Byggekrisen ramte os sidste efterår og holdt vinteren over. Ikke mindst mentalt var det rigtig hårdt at stå op om morgenen og tænke på, hvad jeg skulle bruge alle vore 35 ansatte til? For der var ikke rigtig noget at lave, fortæller 42-årige Ole Frandsen, der med titel af direktør driver sin virksomhed Frandsen Entreprenør A/S i Horsens. Han er udlært murer, bygningskonstruktør med anlæg som speciale, autoriseret kloakmester og har vognmandstilladelse.
- De seneste tre-fire måneder er vi igen begyndt at have jobs. Men det er stadig et presset marked, og det er svært at tjene penge for tiden. Det der tabes i vinterperioden kan være svært at hente hjem om foråret og sommeren.
Så vi er i dag cirka 35 i virksomheden, hvor vi for et år siden var 5-7 flere medarbejdere. Men jeg går egentlig ikke op i, om vi er lidt flere eller færre. Målet er at drive en stabil virksomhed. For når både jeg og mine medarbejdere lægger en stor daglig indsats, så skal der også være et fornuftigt resultat, siger han.
- Og i dag ser det lysere ud end for bare et halvt år siden.
Murerkasketten blev hængende
- Min far havde i Juelsminde startet entreprenørfirmaet Preben Frandsen A/S, og i forbindelse med en ombygning gik jeg som 10-årig og hjalp mureren, der kvitterede med at give mig en rigtig murerkasket.
Så var min bane afstukket. Kasketten blev hængende på hovedet længe efter ombygningen var færdig.
Dengang var der ikke en entreprenør-uddannelse, og det var egentlig slet ikke på tale, om jeg skulle ind i min fars virksomhed. Jeg kom i lære som murer, blev soldat, rejste Jorden rundt i otte måneder, og læste til bygningskonstruktør, fortæller Ole Frandsen og fortsætter:
- Jeg startede i 1994 i min fars virksomhed. Uanset at min svigerfar, der er murermester, gerne ville have haft mig med i sin virksomhed. Men jeg ligner min far meget og følte, at det nok ville gå bedre sammen med ham. Vi har samme temperament, og ser mange gange tingene fra samme vinkel. Så jeg sagde til min far, at jeg umiddelbart ville være hos ham ét år, og da tage stilling til fremtiden.
Dengang var der min fars oprindelige virksomhed i Juelsminde og en anden entreprenørvirksomhed, han havde overtaget i Horsens. Mens han var mest i Horsens, arbejdede jeg i Juelsminde-virksomheden. Så det gik meget godt, og efter det første år meddelte jeg, at han kunne regne med mig.
Men sagde samtidig også, at jeg selv ville bestemme og med tiden overtage.
Det ønske har min far respekteret fra dag ét. Desværre kom udfasningen af min far imidlertid lidt før, vi havde tænkt. Idet min mor blev syg, og min far i sammenhæng hermed reelt trak sig ud af den daglige drift.
Hæger om folkenes respekt
- Nogle af folkene accepterede umiddelbart, at det var ejerens søn, som anviste, hvordan opgaverne skulle løses. Også selv om de havde mange års anciennitet.
Mens andre så mig an. Var det fornuftige anvisninger, jeg kom med?
Heldigvis er jeg meget praktisk indstillet, og jeg kan virkelig lide at arbejde i marken. Jeg sætter ikke nogen til noget, jeg ikke selv vil deltage i. Mit job gør bare, at det er svært at praktisere i det daglige, så det er ikke så tit, det sker.
Det meste af min arbejdsuge går med at fungere som formand ude på pladserne. Mens resten af timerne er på kontoret. Dog transporttiderne i bil bliver udnyttet til via mobiltelefonen at bestille varer, aftale møder, osv., siger Ole Frandsen.
Lokal virksomhed med stor bredde
Ole Frandsen har i årenes løb skabt en bred virksomhed under navnet Frandsen Entreprenør A/S. Med hovedkontor i Horsens og afdeling i Juelsminde. Virksomheden har egen grusgrav samt vognmandsafdeling, så man også kan køre sten og grus for andre.
I virksomheden lægger man vægt på, at et ord er et ord.
Og man har kun én gang taget lån for at købe en entreprenørmaskine. Ellers venter man med at købe, til der kan betales kontant. Hvilket åbenbart er sket jævnligt, for på virksomhedens hjemmeside er der en imponerende liste over materiel.
- I vor branche har vi nok været bedre til at købe end til at leje, forklarer Ole Frandsen.
- Men princippet med ikke at skylde noget væk, gav et godt rygstød under byggekrisen. Én ting var, at vi tjente for lidt. Men vi havde ikke yderligere renter og afdrag at trækkes med, tilføjer han.
Den daglige ledelse i Frandsen Entreprenør A/S deler Ole Frandsen med ingeniør Per Winther.
I 2005 købte Ole Frandsen sin gamle læreplads Horsens Murer og Entreprenørforretning A/S, og hér deler han nu den daglige ledelse med murermester Jonas Nonbo.
Videre kan nævnes, at Ole Frandsen for nogle år siden startede Sandbjerg Marina A/S, der opførte en række boliger på den gamle færgegrund i Juelsminde.
Også engagement efter arbejdstid
- Vi er en lokal forankret virksomhed og sponsorerer meget. Ikke mindst i Juelsminde, hvor jeg bor. Her er jeg formand for Juelsminde Erhvervsforening og også med i Juelsminde Halvøens Udviklingsråd.
Videre er jeg næstformand i Dansk Byggeris områdebestyrelse for Sydøstjylland, hvor jeg taler for, at vi skilter med, vi er medlem af Dansk Byggeri. Som et led i denne kampagne har jeg netop fået lavet store klistermærker med teksten: Medlem af Dansk Byggeri.