23948sdkhjf

3F ønsker én byggeoverenskomst

Ny byggegruppeformand ser store perspektiver i en samlet overenskomst for alle i byggeriet. Dansk Byggeri er positiv, mens malerne tvivler
Når 3F og Forbundet Træ-Industri-Byg fusionerer officielt til nytår, er vejen banet for et opgør med de mange overenskomster på bygge- og anlægsområdet, når forhandlingerne om disse går i gang i 2012.

Bygningsgruppeformand i TIB Peter Hougård Nielsen blev medio september valgt til ny formand for den fusionerede byggegruppe i 3F, og han mener, at fusionen ikke bare skaber ét stærkt byggeforbund, men også med tiden en samlet overenskomst.

- Vi er kommet tættere på drømmen om én fagforening på arbejdspladsen, og vi er kommet tættere på drømmen om én overenskomst for svendene og én overenskomst for lærlinge i byggeriet, sagde Peter Hougård Nielsen på 3F’s kongres.

Mulighed er til stede

Den nye byggeformand tror ikke, det er urealistisk at samle de forskellige fagforbund på byggeriets område om én overenskomst, selv om der er forskelle blandt de enkelte overenskomster.

- Vi har prøvet øvelsen en gang før med dannelsen af Dansk Byggeri, hvor vi samlede en byggeoverenskomst og en entreprenøroverenskomst. Der vil måske være tre til fire passager i overenskomsterne, som bliver besværlige, men jeg tror så absolut, at muligheden er til stede for at samle overenskomsterne, I og med at 3F nu repræsenterer fire ud af fem arbejdere inden for byggeriet, er det jo klart, at vi sigter mod én byggeoverenskomst, siger Peter Hougård Nielsen, der dog understreger, at det kræver lige så meget vilje hos arbejdsgiverne at samle overenskomsterne.

Højeste fællesnævner

Denne vilje er da også til stede.

Dansk Byggeris adm. direktør, Lars Storr-Hansen, vil nemlig ikke udelukke, at emnet kan komme på bordet, når overenskomsterne skal forhandles igen om godt halvandet år.

Men han spiller bolden tilbage til fagbevægelsen. For en samling kræver, at fagbevægelsen er villige til at give køb på visse ting. For eksempel hvor der er forskelle mellem overarbejdsbetalinger.

- Som udgangspunkt er vi positive for en samlet overenskomst, og vi har faktisk haft lejlighed til at diskutere det ved de seneste forhandlinger, hvor vi var indstillet på det. Men det er klart, at skal man lægge overenskomsterne sammen, så skal der hugges en hæl og klippes en tå visse steder, for det kan jo ikke blive den højeste fællesnævner, der kommer til at gælde alle steder, siger Lars Storr-Hansen.

Besværlige forhandlinger

Der er da heller ikke enighed blandt fagforeningerne. Malerforbundet tror nemlig ikke på, at en samlet byggeoverenskomst nemt opnås.

- Det ville da være dejligt, hvis det kunne lade sig gøre, men jeg er i tvivl om det. For hvem skal give sig, hvis der er en overarbejdsbetaling på 25 kroner i én overenskomst og en lavere betaling i en anden. Det besværliggør forhandlingerne en del, siger Malerforbundets formand, Jørn Erik Nielsen.

Administrativ byrde

Opnås en samlet byggeoverenskomst lægger Lars Storr-Hansen ikke skjul på, at der vil være klare fordele for virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen.

- Mange virksomheder ser jo flere forskellige overenskomster som en administrativ byrde. Derfor er det jo klart, at vi går ind og ser, hvordan vi kan gøre det lettere og mere enklere for virksomhederne, understreger Lars Storr-Hansen.

De nuværende overenskomster på bygge- og anlægsområdet udløber den 1. marts 2012.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08