23948sdkhjf

To gæve jyske iværksættere tror på fremtiden

To iværksættere fra Holstebro, en tømrer og en murer, har samlet kræfterne og de nøjes ikke med at mure og slå søm i. De klarer det hele, og det har vist sig at være fornuftigt
Alex Nørby og Kurt Josefsen, henholdsvis 42 og 39 år, har rottet sig sammen for at få gang i byggefirmaet Midtvest Byg, der ligger i udkanten af Holstebro.

Her startede Alex Nørby for et år siden, og efter en længere karriere med uddannelse som blandt andet bygningskonstruktør og arbejde som konsulent i Dansk Byggeris midt- og vestjyske afdeling i Herning, følte Alex Nørby, at det var tid til at få foden under eget bord.

Alex Nørby har faktisk overtaget sin gamle lærermesters firma, en mindre tømrervirksomhed, og har i længere tid haft samtaler med Kurt Josefsen. De endte samtalerækken med at rykke ind på samme kontor og køre det sammen, da Kurt Josefsen er murermester, og derfor supplerer de hinanden godt. De kender også hinanden fra tidligere.

- Jeg har nok haft en fordel i at have været konsulent for andre virksomheder, inden jeg startede selv, så jeg havde da en indgang. Men mange ting blev mere klart for mig, da jeg fik et forløb med virksomhedsopstart kørt igennem hos Nordvestjysk Erhvervsråd, som nu desværre må trække stikket ud, efter kommunerne har trukket støtten tilbage, fortæller Alex Nørby.

Barsk vinter

Virksomheden har haft en lidt hård vinter med stille perioder, men firmaadressen i udkanten af Holstebro er under ombygning, så under stille perioder har folkene kunnet gå og arbejde med det.

De to har endnu ikke helt fået den formelle firmastruktur på plads, men det vil meget snart komme, og planerne ligger helt klar:

- Vi har allerede på nuværende tidspunkt fundet ud af, at grunden til, at vi har nok at lave, er, at vi kan løse alle opgaver, og vi påtager os derfor totalentreprisearbejde med enhver form for bygge- og anlægsarbejder, fordi vi tror på, at kunden er mere glad, når han kan få det hele lavet samme sted og kun har en enkelt samarbejdspartner, siger Kurt Josefsen.

Kurt Josefsen har i øjeblikket fire murere gående, og Alex Nørby har fem tømrersvende, en lærling en blikkenslager, en konstruktør og en kontordame ansat.

Derfor er ikke kun sømpistoler og murerskeer, man møder på en byggeplads, hvor de to huserer. De har nemlig sat sig for, at de skal kunne løse en hel byggeopgave, og det har vist sig at være en rigtig god idé.

- Når vi er ude hos fru Hansen og give en pris, er det jo rigtigt ofte, at hun har andet hun skal have lavet, og ofte skal hun alligevel have fat i andre håndværkere i forbindelse med en ombygning eller en renovering. Her går vi ind og påtager os hele opgaven, og det giver faktisk rigtigt meget arbejde, men det kræver at vi styrer tingene præcist, så vi kan aflevere et ordentligt færdigt produkt til tiden, siger Alex Nørby.

- Vi går begge meget op i, at vi ikke bare skal vokse for at vokse. Vi har valgt denne vej, fordi det er en organisk vækst, vi vil have og lade firmaet vokse stille og roligt. Vi skal kunne overskue opgaverne, og vi vil ikke løbe unødne risici, siger de to samstemmende.

Netværk vigtigt

En af hemmelighederne bag den travlhed, de to oplever, er netværksarbejdet, som de begge to deltager ivrigt i.

Dels det netværk, som de begge har med fra kursusforløbene på Nordvestjysk Erhvervsråd, dels de aktiviteter i lokalområdet, som de begge deltager livligt i.

Desuden er de begge med i et netværk, der kaldes BNI, hvor man gruppevis er sammen med andre virksomheder og personer, som har fælles interesser, men vidt forskellige typer af medlemsvirksomheder.

- Det er helt klart den brede kontaktflade, der gør, at vi som en relativt nystartet virksomhed bliver spurgt, når der er indbudte licitationer. Vi har prøvet vejen med de offentlige licitationer, men i øjeblikket føler vi nok, at priserne er meget hårdt pressede, og derfor vælger vi i de fleste tilfælde de sager, vi inviteres til, siger Alex Nørby.

Firmaet løser store som små opgaver, og er der tale om at udskifte vinduer, så er det naturligt for dem at byde på murerarbejde, facaderenoveringer mv.

Ved siden af virksomheden driver Alex Nørby en mindre beregnerforretning, hvor man typisk har en regneopgave om ugen for andre virksomheder, og her ender det nogen gange også med et samarbejde. Om kort tid rykker de kontoret ind i en totalrenoveret bygning, og firmaet har nok at lave til langt hen på efteråret og regner hele tiden på tilbud.

Vi bad de to om at sætte punkter på nogle gode råd, når man skal starte selv:

1. En pålidelig partner. En som supplerer – meget gerne med en anden viden end dig selv. På den måde kan man få meget mere ud af sparringen.

2. En gennemarbejdet forretningsplan med tilstrækkelig kredit eller adgang til den. Sæt et stærkt fokus på ikke at bruge for mange forkerte penge i starten. Det kan koste virksomheden livet. Budgetter skal holde, ellers er vejen til bankens kasse lukket land. Vær ikke bange for at bevise overfor banken, at du kan holde en aftale. Likviditet er særdeles vigtigt, og det kan betale sig at købe brugt udstyr første gang, som lever op til kravene.

3. Vejen til arbejde er netværk, netværk og atter netværk. Mød mennesker såvel privat som arbejdsmæssigt. Deltag i formelle og uformelle netværk. Det er ganske enkelt guld værd.

4. Den faglige kompetence skal være i orden. Som selvstændig påtager du dig et ansvar – måske også for det andre laver for dig. Derfor er kvalitetskontrol og – bevidsthed af enorm betydning.

5. Overhold dine aftaler. Et netværk kan bruges til din fordel, men det kan også bruges til det modsatte, hvis du ikke lever op til forventningerne.

6. Markedsføring er af meget stor betydning, dvs. skilte på byggepladser, visitkort mv. Vær til at få fat i. Synlighed er vigtig.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082