Byggebranchen fattes fortsat penge
Bankerne er stadig tilbageholdende med at låne penge til byggebranchen. Dansk Byggeri efterlyser alternative finansieringsformer
Barometer peger på, at bankerne dermed bidrager til at sende velfungerende virksomheder i knæ og forværre den økonomiske situation.
At der ikke kun er tale om rygter, bakkes op af en rapport fra Økonomi- og erhvervsministeriet, hvor flere banker erkender, at der er brancher, de er tilbageholdende med at yde kredit til; herunder bygge- og anlægsbranchen.
Dansk Byggeris erhvervspolitiske chef Torben Liborius mener, at rapporten viser, at der er behov for at hjælpe både bygge- og anlægsvirksomhederne og landbruget med veje ud af kreditklemmen, og derfor har Dansk Byggeri præsenteret en række forslag til, hvordan man kan lette kreditsituationen for virksomhederne.
Det røde stempel
Det drejer sig blandt andet om at sikre, at virksomhederne bliver bedømt korrekt og ikke pr. automatik får det røde stempel. Desuden skal staten bære en lille del af risikoen, så virksomhedernes kreditværdighed ikke kun bedømmes ud fra en overforsigtig banksektors risikovurdering:
- Det paradoksale er, at bankerne har masser af kapital. De hævder, at de mangler kreditværdige kunder og mener ikke, at bygge- og anlægsvirksomhederne lever op til kravene. Derfor skal vi kigge på, om bankernes risikovurdering er korrekt. Men pilen peger også på os selv. Virksomhederne skal blive bedre til at dokumentere deres kreditværdighed ved at åbne deres bøger for bankerne og holde mere kapital i virksomhederne, siger Torben Liborius.
Sender regningen videre
Samtidig viser Dansk Byggeris undersøgelse, at en tredjedel af bygge- og anlægsvirksomhederne, at bankerne har hævet renten eller omkostningerne i forbindelse med deres kreditfaciliteter på trods af, at renteniveauet er historisk lavt.
- Bankerne sender regningen videre til deres kunder. Det er der ikke noget mærkeligt i, for ligesom alle andre driver de en forretning, som skal løbe rundt. Men vores medlemmer oplever desværre, at bankerne sender mere end regningen videre. Så vi bliver også nødt til at se os om efter andre finansieringsmuligheder, for at få løsnet den kreditklemme, som byggeriet er havnet i. Ellers risikerer vi, at det går unødigt lang tid, inden virksomhederne kan komme ud af lavkonjunkturen, siger Torben Liborius og nævner eksempelvis erhvervsobligationer.