23948sdkhjf

Tømrermester må til lommerne

Faldt over en jernalderbebyggelse under et byggeprojekt. Det koster ham en halv mio. kr. Nu går han til kulturministeren for at få museumsloven lavet om
Det hører til de absolutte sjældenheder, at man støder på guld, når man stikker spaden i jorden, men at en skovlfuld jord som led i et byggeprojekt ligefrem udløser en regning på en halv mio. kr., det sker heldigvis heller ikke så ofte. Men det var, hvad en jysk tømrermester oplevede.

For byggefirmaet Skare Byg A/S i Kolding kommer det til at koste firmaet omkring en halv million kroner, da spaden ramte fortidsminder, og et projekt med opførelsen af flere hundrede parcelhuse i Vonsild måtte stoppes, så arkæologerne kunne komme til.

Firmaets indehaver, tømrermester Gert Skare, som i denne sag også er bygherre, var på forhånd af Museum Sønderjylland advaret om, at der var stor risiko for at støde på væsentlige fortidsminder i området, hvis firmaet indledte projektet uden en forundersøgelse. Og nu viser det sig så, at i et område, hvor der skulle nedgraves regnvandsledninger som led i en byggemodning, er der fundet spor af en landsby fra yngre jernalder ved Teglgård, nærmere bestemt et treskibet langhus.

Skare Byg var gået i gang uden en forundersøgelse og indstillede straks arbejdet og flyttede herefter regnvandsledningen cirka 25 meter væk og lagde mulden ud over fortidsmindet igen. Derefter mente Skare Byg ikke, at der var belæg for at gennemføre de arkæologiske undersøgelser for firmaets regning.

Men Kulturarvsstyrelsen under Kulturministeriet har en anden mening om den sag og anfører, at eftersom gravearbejdet var startet og fortidsmindet blotlagt, da mulden blev rømmet af, skal der gennemføres en arkæologisk undersøgelse for firmaets regning.

Bordet fanger

Sagen har været næsten helt til tops. Gert Skare er gået rettens vej for at få medhold, men både byret og landsret har givet museet ret, så han hænger nu på regningen på en halv million. Landsretten fastslår, at anlægsarbejdet var påbegyndt, hvorfor Kulturarvsstyrelsen er berettiget til at kræve en arkæologisk undersøgelse betalt af firmaet. I den forbindelse er det ligegyldigt, at området aldrig bliver bebygget.

Museumsinspektør Per Ethelberg, Museum Sønderjylland, forklarer, at bordet fanger, hvis bygherren ikke har bedt om en arkæologisk forundersøgelse, inden gravemaskinerne køres i stilling.

Ifølge Museumsloven fra 2002 er det nemlig det lokale museum, der betaler for sådan en forundersøgelse, som skal give svar på, om gravearbejde kan ødelægge væsentlige fortidsminder. Loven blev i 2002 ændret for at flytte en del af økonomien fra det offentlige over på private bygherrer, således at hvis en bygherre som led i et byggeprojekt ønskede at fjerne fortidsmindet, skulle han også betale.

Skare Byg havde ikke bedt om en forundersøgelse. Derfor hænger firmaet på hele regningen for de arkæologiske undersøgelser.

Loven bør ændres

Direktør Gert Skare mener, at afgørelsen er urimelig og mener, at det må være en samfundsmæssig opgave, at bevare vores kulturarv. Han understreger, at han har overholdt alle regler for, hvad man gør, når man støder på fortidsfund. Han frygter at andre måske ikke er lige så lovlydige - især fordi det er let at lade som om, at man ikke så sporerne, hvis man selv skal betale regningen.

- Det er jo ikke guldhornene, vi har fundet. Det er nogle aftegninger i jorden. Og jeg tror ikke, at vi får bevaret ret meget i fremtiden, hvis man selv skal betale, siger Gert Skare.

- Vi er slet ikke tilfreds med landsrettens afgørelse. Vi har kørt den her sag af principielle grunde. Det kan ikke passe, at en entreprenør alene skal betale hele regningen. Det er helt ude af proportioner. Det er skruen uden ende. Jeg mener, der bør indføres en ordning, hvor der indbetales til en fond. Sagen bør tages op politisk og loven laves om – kort og godt, siger Gert Skare, som nu har sendt et brev til kulturminister Per Stig Møller i håb om at få ændret loven, så private ikke skal betale for arkæologiske udgravninger. Foreløbig har Skare Byg valgt at lade regningen på den halve million kroner ligge i skuffen. Gert Skare håber, at firmaet kan få hjælp til den urimelige regning.

Dansk Byggeri bakker tømrermester Gert Skare op:

- Det er ikke rimeligt, at det er den enkelte entreprenør, der skal stå med regningen for arkæologiske udgravninger, hvis man under byggeri støder på fortidsfund, siger direktør Michael H Nielsen og opfordrer i øvrigt entreprenører og bygherrer til at sætte sig ind i reglerne om fortidsminder inden byggeriet går i gang. Hvis entreprenøren spørger museumsmyndighederne om risikoen for at støde på fortidsminder og svaret er negativt, og det alligevel viser sig. at der er fortidsminder på grunden, så er det som oftest museumsmyndighederne, der betaler, siger Michael H. Nielsen.

120 huse om året

Skare Byg A/S er en del af Skare Byg Koncernen, der har cirka 120 fastansatte medarbejdere samt et stort antal faste underleverandører. Bygge-koncernen kan i 2010, som en af de få i branchen, fejre 40 års jubilæum indenfor husbyggeri og projektudvikling.

Virksomheden blev stiftet i 1970 af Gerda og Gert Skare. I dag er Skare-koncernen et familieforetagende, hvor børnene Ida og Klaus er indtrådt i firmaet, og i dag er henholdsvis salgschef og produktionschef. Gerda og Gert Skare er henholdsvis designchef og adm. direktør. Alle fungerer de i virksomhedens daglige drift.

Firmaet blev landskendt, da en fyrværkerifabrik i bydelen Seest sprang i luften for år tilbage. Eksplosionen lagde hele bydelen i ruiner og dermed også Skare Byg, som siden da har man i 2005 bygget nyt domicil og fabrik på Nordager i Kolding og blev i 2007 kåret som "Årets Virksomhed".

Til trods for den internationale finanskrise og det deraf følgende fald i byggeriet, er det alligevel lykkedes for Skare Byg at generere et overskud efter skat på godt 9 mio. kroner i kriseåret 2009 og forventer yderligere fremgang i 2010. Det er et tilfredsstillende resultat, markedsforholdene taget i betragtning, siger administrerende direktør, Gert Skare.

Koncernen har forskellige bygge- og ejendomsaktiviteter i 10 driftsselskaber, der bl.a. opfører individuelle huse under mærkevarenavnene Seest Huse og Kærfort Huse, udstykker og byggemodner grunde, står bag en række større projektbyggerier. Herudover har bygge-koncernen i det forløbne regnskabsår udvidet aktiviteterne ved at opkøbe to nye selskaber, nemlig vinduesfabrikken Kerne og typehusselskabet Frydkjær. Skare Byg opfører cirka 120 huse årligt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078