Dansk Byggeri afviser S-forslag
Dansk Byggeri har svært ved at se, at Socialdemokraternes forslag kan beskytte forbrugerne
Afdelingschef Henrik Fausing mener blandt andet, at det vil give problemer for både forbrugere og virksomheder at indføre regler, der ikke kan fraviges:
- Det kan ingen af parterne være tjent med. Jeg har svært ved at se, at man på den måde kan beskytte forbrugerne. Hvis eksempelvis der er forbud mod, at forbrugerne betaler forud for dele eller hele arbejdet, vil det i praksis betyde, at en hel del forbrugere aldrig får foretaget håndværkerarbejde. Hvis forbrugeren står i RKI, vil en håndværker selvfølgelig ikke yde arbejde uden at være sikker på at få sine penge via et forskud. Det kunne jo være, at forbrugeren, selv om vedkommende står i RKI, har pengene kontant og dermed kunne betale håndværkeren for en helt nødvendig reparation af en bolig. Dermed vil en række boliger ikke blive vedligeholdt, og samfundsmæssige ressourcer går til spilde, forklarer Henrik Fausing.
Omvendt bevisbyrde
Samtidig peger han på, at forslaget om omvendt bevisbyrde betyder, at det er håndværkeren, der skal bevise, at der ikke er en mangel:
- Normal retspraksis er, at den, der kommer med en anklage, har bevisbyrden. Gennemføres det forslag, vil det ligeledes øge de samlede omkostninger ved håndværkerydelser. Hvis folk virkelig vil sikre sig, kan de bare bruge et af Dansk Byggeris medlemmer og dermed være omfattet af vores garantiordning. I øvrigt undrer det mig, at Forbrugerrådet støtter en lovændring på nuværende tidspunkt, hvor der netop er lavet en helt ny ABF, de selv har været med til at udarbejde. De bør give det en chance og udbrede kendskabet til de muligheder, der er i ABF, slutter Henrik Fausing.