Tømrerfaget i let modvind
Mens resten af bygge- og anlægsbranchen har oplevet et økonomisk stormvejr, kan Træsektionen i Dansk Byggeri glæde sig over, at deres medlemmer "slap" med lidt modvind
- Sektionen har selvfølgelig også mærket en markant omsætningsnedgang, og flere af vores medlemmer har måttet overgive sig til de tomme ordrebøger. Men der er andre fag, som har været hårdere ramt, siger Michael Lund, direktør for Lund & Staun i Nibe og formand for Træsektionen i Dansk Byggeri, og fortsætter:
- Heldigvis ser det ud til, at tømrerfaget har været i stand til at komme fornuftigt gennem den første del af krisen, fordi virksomhederne har været omstillingsparate, og har søgt nye udfordringer. Men det er nok heller ikke uden betydning, at faget, historisk set, har været dygtige til at tage nye materialer og opgaver til sig. Det betyder, at faget i dag har flere strenge at spille på, og at hverken virksomhed eller medarbejdere skal gennem en længere omstillingsproces, hvis der er behov for at ændre på de opgaver, virksomheden vil kunne løse.
Konsekvenser for driften
For rigtig mange håndværksvirksomheder har den manglende ordretilgang haft store konsekvenser for den daglige drift. Der er blevet skåret kraftigt ind til benet, alle udgiftsposter er blevet vendt og drejet, og udgifter der ikke er strengt nødvendige for virksomhedens eksistens er skåret væk samtidig med, at mange virksomheder har måttet sige farvel til mange gode og kvalificerede medarbejdere.
- Når jeg er rundt i landet, fortæller medlemmerne mig, at de aldrig har regnet så meget, og vundet så lidt. Og desværre er det min opfattelse, at rigtig mange af vores medlemmer går ind til licitationer med en pris, der ligger noget under virksomhedens generelle forventninger til hvad en sag skal give i afkast. Det kan på sigt være en noget farlig vej at tage, men er en naturlig konsekvens af den tid vi lever i, siger Michael Lund.
Også positive effekter
Han mener dog også, at krisen har haft en række positive effekter, og peger blandt andet på, at det nu er lettere at få kvalificeret arbejdskraft. Michael Lund glæder sig også over, at den "jeg-kultur" der har været meget fremtrædende, nu er erstattet med en større lyst til samarbejde omkring den daglige drift af virksomheden. Det er heller ikke længere en daglig kamp at få materialeleverancer inden for en rimelig tid. Endelig har ordrenedgange også betydet at flere af de lidt mindre seriøse virksomheder, der havde større fokus på hurtige penge, end det gode håndværk, er forsvundet.
Det bekymrer dog Træsektionens formand, at krisen desværre ser ud til, at have haft stor negativ indflydelse på tømrervirksomhedens lyst til at tage lærlinge. Michael Lund frygter således, at det på sigt vil blive svært at få fat i kvalificeret arbejdskraft til håndværksvirksomhederne.
- Jeg har dog svært at bebrejde virksomhederne, at de ikke tager flere lærlinge, selvom der også her er brancher, hvor det ser værre ud. Jeg tror at langt de fleste virksomheder har det lærlingeindtag de finder forsvarligt. Med en stadig løbende strøm af eksperter, der dagligt udtaler sig om en lang vedvarende krise, er det naturligt at mange er tilbageholdende med at binde sig til et ungt menneske tre-fire år ud i fremtiden. Det er ærgerligt, for vi er stolte af vores fag, og vores uddannelse, og der er mange dygtige unge mennesker der ikke kan komme i gang med deres drømmeuddannelse, fordi vi, på grund af tiden, hænger noget i bremsen. Min opfordring må være, at alle i faget vender blikket indad og undersøger, om der ikke skulle være plads til en ekstra dygtig lærling. Det vil gavne os, når vi om kort tid får travlt igen, siger Michael Lund.
jfr