23948sdkhjf

Komprimering styres også af maskinstyring

Det er ikke kun dozere og gravemaskiner, der kan nyde godt af maskinstyring, men også komprimeringsmateriel kan have fordel af systemet
Der sker en rivende udvikling indenfor begrebet maskinstyring i disse år. En hårdere konkurrence stiller krav til effektiviteten, når maskinerne er ude at køre. Komprimering af jord er et nyt område, hvor forskellige målemetoder og teknologier hægtes sammen og giver en høj grad af præcision.

Trimble Compaction System forener komprimeringsmåling med GPS og opnår dermed et totalbillede af et komprimeret område. Sitech Danmark har leveret første sæt. For hver 30 centimeters fremkørsel måler Trimble Compaction System komprimeringsgraden, så føreren præcist kan aflæse, hvordan underlaget er komprimeret. Målingerne sker for hver 30 cm i bredden, så billedet bliver meget præcist.

Systemer køres sammen

Ved at forene komprimeringsmåling og GPS i realtime kan føreren umiddelbart reagere på de data, som systemet opsamler. Føreren kan også umiddelbart aflæse, hvor mange gange, han har kørt over de forskellige dele af arealet. Samlet set betyder det, at der kan opnås et mere ensartet komprimeringsresultat og der kan leveres detaljeret dokumentation for komprimeringen.

- I mange år har man ikke anset tromlen som en kernemaskine, men i forbindelse med vejbyggeri er komprimeringen en meget vigtig funktion. Der stilles store krav til præcision og dokumentation, så det har været naturligt for Trimble og for os som forhandler at udvikle maskinstyring også til komprimeringsarbejdet, siger direktør Jack Agerskov, Sitech Danmark A/S.

Samler data

Trimble Compaction System samler data om maskinens hastighed, vibrationsfrekvensen, amplituden og komprimeringsgraden – den såkaldte CMV-værdi. Systemet registrerer for hver 30x30 cm, så nøjagtigheden er ganske stor, og de mange data bearbejdes omgående af systemet, så føreren straks har mulighed for at reagere på de informationer, der kommer frem på hans display eksempelvis i form af farvelagte illustrationer, som let og hurtigt kan aflæses under kørslen.

Dokumentation mulig

Teknisk chef Anders Thomsen ser flere fordele ved systemet:

- Først og fremmest giver det en høj sikkerhed for kvalitet i arbejdet, og det kan naturligvis dokumenteres ud fra de lagrede data. Det kan også begrænse kørslen og dermed omkostningerne, fordi det ikke længere er nødvendigt at køre en ekstra tur for en ’sikkerheds skyld’. Endelig gør det arbejdet lettere for føreren, siger Anders Thomsen.

De første anlæg i Danmark er leveret til Pon Rental, som har fået forberedt to tromler, så systemet kan monteres i løbet af 15 minutter afhængigt af, om den enkelte kunde ønsker at leje tromlen med eller uden maskinstyring. Der er også mulighed for, at kunden kan anvende sit eget maskinstyringssystem på Pon Rentals maskine.

Trimbles unikke plug and play løsning gør, at vi kan levere skræddersyede løsninger til vore kunder. Vi kan opgradere en maskine fra standard til fuldt udstyret med GPS i løbet af bare 15 minutter, og det giver stor fleksibilitet, siger rental manager Nils Macheel, Pon Rental.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094