23948sdkhjf

Bet for tømrerlærlinge

Tusindvis af unge mangler en praktikplads
På teknisk skole i Aabenraa, EUC, har krisen bidt sig fast. Her mangler en hel klasse på 15 lærlinge på tømrerlinjen praktikpladser. Det får mange af dem til at vælge at holde pause i uddannelsen for at tage ufaglært arbejde. En af dem tager et job i Netto, indtil tiderne bliver bedre. Alternativt er skolepraktik på EUC, men eleverne mener ikke, at den vil kvalificere dem til arbejdsmarkedet.

Baggrunden for miseren er, at tømrermestrene er ramt af krisen og den hårde vinter. Der er meget lidt at lave, og slet ikke nok til at ansætte lærlinge.

Tømrermester Claus Federau, Aabenraa, siger direkte, at han gerne ville ansætte en af de 15, der mangler en læreplads, men han finder det uforsvarligt at tage en lærling ind, når han ikke har nok arbejde.

- Ordrerne er så få, at der ikke er nok at lave. Jeg vil ikke forsvare at sætte en lærling til at feje gulv og rydde op og kun udføre isoleringsarbejde og ikke andet, siger han.

Tømrermesteren kan få et tilskud på 50.000 kroner, når han ansætter en lærling eller elev, men det batter ikke. Lokkemaden på 50.000 kr. får ham ikke til at ændre mening. Alfa og omega må være, at lærlingen får en ordentlig uddannelse, mener han.

Situationen kan føre til, at der om nogle år vil være mangel på tømrere.

Ifølge en opgørelse fra TIB er 44 procent af de faglærte snedkere i dag over 50 år.

Ifølge Danske Snedkeres Fællesudvalg uddannes der årligt på landsplan mellem 60 og 100 snedkere. Sidste år blev der kun indgået 33 uddannelsespladser grundet mangel på praktikpladser.

Travlt på kontoret

Mens håndværkerne på byggepladserne ikke har meget at give sig til, har funktionærerne på kontoret travlt med at regne tilbud ud. Mange kunder udnytter nemlig krisen til at få et godt tilbud. - Alle ved, der er krise, og at de måske kan være heldige at få noget billigt. Derfor sender mange deres planer ud til rigtig mange firmaer, og det betyder, at der er utrolig meget at regne på lige nu, ifølge Bo Pedersen, formand Dansk Byggeri Sydøstjylland. Han oplever, at mange byggefirmaer giver tilbud, som de taber penge på.

(Artikel i artiklen)

Lærlingeindtaget i bund

Indtaget af nye tømrerlærlinge er i bund. Det samlede indtag af nye lærlinge er faldet drastisk i 2009, og i august viste tallene, at der i perioden er indgået ca. 43 % færre uddannelsesaftaler, sammenlignet med tallene for samme periode i 2008. Af de 2193 tømrerlærlinge der har fået svendebrev i 2009, har Dansk Byggeris Træsektions medlemmer tegnet sig for godt 60 %.

Det samlede tal for igangværende aftaler er også dalet betydeligt, og i august måned var der 6358 lærlinge, der var under uddannelse som tømrer, hvilket er 1202 mindre end for august 2008. Sammenlignes antallet af indgåede aftaler i 2009, som i august var 1167, med det samlede antal af indgåede aftaler i 1999, så ser det ud til, at indtaget er tilbage på niveauet fra sidst i 90’erne.

Lærlingeindtaget blev op gennem 90’erne næsten fordoblet, og dengang frygtede man det markant stigende indtag af nye lærlinge, fordi den generelle opfattelse var, at branchen ville have svært ved at optage de mange nye svende. De følgende år viste der sig dog rigeligt behov for de svende, der blev uddannet for 10 år siden. Og nu står branchen så i en situation, hvor man opfordrer virksomhederne til at oprette en ny lærerplads, for ellers vil faget komme til at mangle kvalificeret uddannet arbejdskraft inden for får år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141