Bygger på tillid
Samarbejde mellem bygherre og entreprenør: Et ord er et ord
Kristian Schmidt, medejer af byggevirksomheden Ellegaard Entreprise A/S i Rødding i Sønderjylland med speciale i bl.a. halbyggerier, lytter til, hvad direktør Steen Madsen fra maskinfabrikken BEMA, har at sige efter otte års samarbejde i forbindelse med etablering af nyt domicil og helt nye produktions- og lagerfaciliteter i form af fem fabrikshaller i erhvervsområdet ved motorvejen i Hammelev mellem Haderslev og Vojens i en tid, hvor Danmark ellers mister produktionsarbejdspladser til udlandet.
Ellegaard Entreprise har fra 2002 og frem til 2009 over seks gange i forbindelse med en etapevis udflytning opført nybyggerier for BEMA, fem produktions- og lagerhaller på mellem 1.500 og 2.900 kvm samt kontorfaciliteter til de i alt cirka 50 højt specialiserede medarbejdere. I oktober flyttede de allersidste medarbejdere og maskiner ud af den gamle fabrik mellem Christiansfeld og Haderslev, som allerede blev solgt for to år siden lidt af en succeshistorie i en krisetid.
Og det er næppe slut med det, for som entreprenøren sagde, da de to gjorde status over den gennemførte udflytning:
- Jamen, I kommer da nok til at bygge en hal mere - til lager. For I vil jo ikke have tingene til at stå ude, og I bliver trætte af at have det til at stå i vejen for jer inde i produktionen.
Den bemærkning tygger direktøren lige lidt på, for han har netop i sidste efterår fået sået græs på udenomsarealet, men han medgiver dog, at han ikke er interesseret i at have ting stående ude i (u)vejret, så han tilføjer henvendt til entreprenøren:
- Ja, hvis jeg kender jer ret, så har I sikkert forberedt til den næste bygning, selv om vi ikke har talt om det.
Og ja, det har Kristian Schmidt faktisk og mumler noget om, at man jo lige så godt kan lægge lidt kloakrør og trække nogle kabler, når man nu alligevel er i gang med at grave. Så sparer man det arbejde i den anden ende.
Et ord er et ord
Gennem de sidste fire år har samarbejdet mellem BEMAs direktør og medindehaveren i Ellegaard Entreprise været nærmest dagligt, og de er blevet godt kendt med hinanden og med hinandens virksomheder.
BEMA-direktør Steen Madsen:
- I forbindelse med de første to byggerier var vi ude at hente priser hjem hos forskellige byggefirmaer, men allerede da vi skulle i gang med anden etape, kom Kristian med en helt færdig plan for, hvordan alle etaperne skulle forløbe, og hvordan den færdige fabrik skulle se ud, og ikke mindst hvordan byggeprocessen skulle skrues sammen, så fabrikkens produktion blev generet mindst muligt. Og så besluttede vi os for, at Ellegaard skulle stå for resten af byggeriet.
De har været gode til at læse, hvad vi gerne ville have og til at tænke fremadrettet på vores vegne. De er kommet med mange gode og spændende men stadig økonomisk fornuftige forslag, og de er gode til at forstå mennesker. Vi taler meget samme sprog, og hele processen har været meget jordnær, ja, det har været enkelt og effektivt, og kemien imellem os har været god. Vi har de samme principper.
Kristian Schmidt kommenterer forløbet på denne måde:
- Der skal ikke være nogen tvivl om, at vi lagde os i selen for at være på forkant, for det var en opgave, vi rigtig gerne ville have i hus. Det var et stort og spændende projekt, og så har vi helt fra starten fået en stor frihed til at gøre tingene på vores måde, bare vi opfyldte funktionskravene, siger Kristian Schmidt og tilføjer, at det med at være på forkant, i øvrigt slet ikke var noget, der begrænsede sig til starten af projektet.
Bag ved det gode samarbejde ligger også en god sparring under hele forløbet, hvor Ellegaard er kommet med løsninger tilpasset fabrikkens produktion og behov og så er der en helt anden ting, som har været en positiv oplevelse. Der er nemlig sparet mange penge i hele byggeforløbet: Dyr rådgivning, advokater og lange kontrakter var nemlig noget, BEMA ret hurtigt valgte at spare væk i samarbejdet med entreprenøren. De fleste indgåede aftaler var mundtlige aftaler. De to så ingen grund til papirnusseri eller til at skrive alle ting ned trods den lange byggeperiode.
Der har dog været en overordnet plan siden begyndelsen, ligesom der forelå en byggetilladelse til hele byggeriet, da spaden blev stukket i jorden.
- Det er vigtigt at tænke langsigtet. Ellers bliver det knopskydning og knap så gennemtænkt, konstaterer Kristian Schmidt og tilføjer:
- Der har dog været en basiskontrakt for hver hal, men ellers har vi ikke brugt meget papir på det. En kontrakt bliver jo lavet for at ligge i skuffen og bliver kun hevet frem, hvis noget går galt, påpeger Kristian Schmidt, og direktør Steen Madsen nikker:
- Samarbejdet bygger meget på tillid. Tillid er noget, man gør sig fortjent til. Det handler om gensidig respekt, og som bygherre har man en klar fornemmelse af, hvordan det hele skrider frem, mener Steen Madsen.
- Vi oplevede med det samme, at hos Kristian og Ellegaard Entreprise er et ord et ord og den måde kan vi også godt lide at arbejde på. Det kan være, det er gammeldags, men det gør nu alting mere fornøjeligt, lettere og meget billigere, siger Steen Madsen, som måske ikke er helt færdig med byggeentreprenøren, for når der nu igen kommer gang i hjulene, skal det da overvejes grundigt, om det nyanlagte græs ikke skal vige for hal nummer seks.
Ellegaard Entreprise
Firmaet blev startet i 1973 af Bent Ellegaard, der gerne ville prøve kræfter med livet som selvstændig og i særdeleshed med tømrer- og snedkerarbejde i forbindelse med nybyggeri og reparationer af parcelhuse.
I starten af 1980erne begyndte Ellegaard Entreprise at opføre haller til industri og landbrug, og i løbet af 1980erne og 1990erne udvidede virksomheden stille og roligt - først med støbearbejde og siden også med projektering og håndtering af myndighedsbehandling.
I dag beskæftiger Ellegaard Entreprise mere end 20 medarbejdere og fungerer primært som hoved- og fagentreprenør, hvor man i langt de fleste projekter styrer byggeprocessen fra start til slut.
Tilbage i 2001 ansatte Ellegaard Entreprise Kristian Schmidt, der i dag står for projektstyringen på størstedelen af projekterne - og i løbet af de kommende år planlægges et generationsskifte, hvor Kristian Schmidt overtager virksomheden i forbindelse med at Bent Ellegaard går på pension.
BEMA
Maskinfabrikken BEMA er grundlagt som smedeværksted i 1947 og har de sidste 20 år specialiseret sig i udvikling og produktion af transportsnegle til transport af alt fra korn til fødevarer, ligesom de indgår i olieindustrien. Det er produkter, som efterspørges i hele verden, så når der f.eks. bores efter olie på verdens største boreplatform i Singapore, så er teknologien fra BEMA en del af processen.