Øget fokus på efteruddannelse
Arbejdsgivere og lønmodtagere i installationsbranchen vil have flere på efteruddannelse i det nye år
De to fagforeninger kører netop nu en kampagne blandt deres medlemmer, som opfordrer svendene til at gå på efteruddannelse.
- Flere tusinde VVS-svende forærede sidste år deres mester godt 12.000 kroner hver især, da de ikke gjorde brug af deres ret til betalt efteruddannelse i arbejdstiden. Det vil vi forhindre gentager sig i det nye år, siger Blik- og Rørarbejderforbundets uddannelsessekretær, Kim Fusager.
- Frem for at opkvalificere sig ved at tage på efteruddannelse i to uger med løn, valgte langt de fleste VVS-svende i stedet at gå på arbejde. På den måde har flere tusinde VVS-svende foræret deres arbejdsgiver to ugers produktivt arbejde, påpeger uddannelsessekretæren.
Kim Fusager gør opmærksom på, at netop efteruddannelse kan sikre medarbejderne beskæftigelse.
Hvem har skylden
Blik- og Rørarbejderforbundet og Dansk El-forbund har i deres overenskomster forhandlet sig frem til, at svendene hvert år har ret til 74 timers efteruddannelse med løn.
- Flere tusinde blev i stedet hjemme i firmaet for at arbejde. Det betyder, at en VVSer med fagets gennemsnitlige timeløn har sagt nej til godt 12.000 kroner i løn, siger Kim Fusager.
Han oplyser, at arbejdsgiverne er enige med lønmodtagerorganisationerne i, at efteruddannelse af svendene er vigtig for installationsbranchens fremtid.
- Derfor er det beklageligt, at kun hver 7. VVS-svend ifølge Blik- og Rørarbejderforbundets seneste opgørelse deltog i efteruddannelse sidste år, siger Kim Fusager. Han er imidlertid ikke klar over, om det er svendene, der ikke er opmærksomme på deres mulighed for tage på 74 timers efter-uddannelse med løn, eller om det er mester, der holder dem tilbage.