Boligejere vil have energirigtige vinduer
Sidste års renoveringspulje afslørede, at et stort flertal af danskerne vil have energirigtige vinduer, når boligen skal renoveres
75 procent af renoveringspulje-projekterne med energivenlige materialer omfattede vinduer og terrassedøre viste rapporten.
Op til 15 procent reduktion
- Vi har oplevet en stærkt stigende efterspørgsel på vores energibesparende vinduesløsninger, og der er ingen tvivl om, at renoveringspuljen har bidraget til at drive vores nye energibesparende løsninger hurtigere ud i markedet. Så for os står det helt klart, at renoveringspuljen også har været en effektiv klimakamp i de boliger, hvor energi og varme fosser ud, siger Jes Jensen fra Rationel Vinduer.
Beregninger fra Rationel viser, at det samlede energiforbrug til opvarmning af boliger kunne reduceres med op til 15 procent ved at udskifte vinduer der har almindelige 2-lags ruder med f.eks. Rationel Super lavenergivinduer i landets ca. 452.000 parcelhuse, som er bygget i 1960erne og 1970erne.
Vinduer dominerer de energivenlige materialer
Ud af det totale antal på flere end 100.000 husstande, som har modtaget tilskud til renoveringsprojekter fra sidste års renoveringspulje, har halvdelen af projekterne omfattet reparation eller udskiftning af ruder og vinduer og terrassedøre med glas. Men kigger man alene på de 66 procent af projekterne, der omfatter energivenlige materialer, så er der tale om, at 3 ud af 4 projekter omfatter energivenlige vinduer og terrassedøre.
En tidligere undersøgelse fra Erhvervs- og Byggestyrelsen i 2009 viste, at 81 procent af modtagerne af tilskud fra renoveringspuljen forventede, at deres energiforbrug ville falde som konsekvens af boligrenoveringen. Og kigger man på årsagen til, at de danske familier har søgt tilskud til deres boligrenovering, så fortæller rapporten fra Erhvervs- og Byggestyrelsen, at næsten to tredjedele af ansøgerne har angivet et ønske om energibesparelser som årsag til ansøgningen til renoveringspuljen.
- Det er i øjenfaldende, at så stort et flertal af de danske familier først og fremmest fokuserer på vinduerne, når de skal energioptimere deres bolig. På den ene side opfatter vi det som et positivt resultat af mange års godt informationsarbejde med budskaber om, at tætte og energirigtige vinduer er godt for både varmeregningen og klimaet. På den anden side må vi erkende, at de danske boligejere øjensynligt skal stimuleres i en vis udstrækning, hvis der for alvor skal fart i klimakampen på boligområdet, slutter Jes Jensen fra Rationel Vinduer.jfr