23948sdkhjf

Aktioner mod livsfarlige byggepladser i 2010

Nu skal antallet af arbejdsulykker og livsfarlige situationer på danske byggepladser ned. Arbejdstilsynet går efter de mest livsfarlige situationer
Vand løber nedad – og det gør fejl også. Derfor kommer der i hele 2010 langt mere fokus på byggeledelsen og den planlægning, som bygherre og rådgivere skal udføre, når livsfarlige situationer på byggepladserne skal forebygges.

Arbejdstilsynets sidste landsdækkende aktion, der var rette mod 199 danske byggepladser førte til 142 forbud og strakspåbud. Det er alt for mange, mener flere af de tilsynsledere, som Mester Tidende har talt med.

Hanne Sofie Olsen, tilsynschef i Kolding, siger:

- I regionen for Sydjylland og Fyn besøgte vi 38 pladser og afgav reaktioner på 33. Rent tilsynsmæssigt har vi gennemført fire aktioner hvert år siden 2006 - men desværre er der stadig meget at komme efter, siger hun.

- Vi har haft fokus på både almindeligt rod, plørede og spærrede adgangsveje og de farlige situationer med køretøjer, der bakker.

- Vi kigger naturligvis på, hvem der har ansvar og hvilke planer, der ligger. Og siger “kære entreprenør, du er ansvarlig i henhold til planen. Hvorfor er den ikke overholdt?"

Hun medgiver, at tilstandene på byggepladserne går lidt op og ned men at der ikke er de store fremskridt at spore.

- Nu har ministeren sat gang i nye initiativer, og ud over landsdækkende aktioner har vi igangsat dialogmøder, hvor vi taler plan for sikkerhed og sundhed og ansvar. Og det gør vi tidligt i projektfase. Og det gør vi 4-5 gange pr. måned i hvert center - kombineret med uanmeldte nålestiksaktioner, som vi gennemfører i geografisk afgrænsede områder gennemsnitligt en gang om ugen.

- Det handler om at få nedbragt de alvorlige situationer, siger Hanne Sofie Olsen.

Nedstyrtningsfare

12 ud af 35 byggepladser alene på Midt- og Vestsjælland måtte stoppe arbejdet øjeblikket efter Arbejdstilsynets sidste landsomfattende aktion.

Størstedelen af strakspåbudene blev givet på grund af nedstyrtningsfare og arbejdet måtte ikke genoptages før sikkerhedsreglerne var opfyldt.

Hasse Mortensen er tilsynschef i Storkøbenhavn. Han siger:

- Ja, der er desværre masser af slendrian og sjusk derude. I 28 ud af 40 pladser alene i hovedstaden var der grund til strakspåbud. Og det er for mange. Der er mange udeladelsessynder på alle niveauer, siger han.

- Der er masser af medarbejdere, som i misforstået loyalitet accepterer at udføre arbejde, selv om det er farligt.

Det handler om en kultur der hedder "det går nok". Man kan for eksempel få en kortvarig glæde ud af der er åbnet et ladested og "glemmer" så at genetablerer stillads når materialer er ind. Derefter kommer en anden håndværkergruppe, som udsættes for fare.

Hasse Mortensens københavnerafdeling har haft fokus på stilladser og trafik på pladsen.

- Vi ser talrige gange at ualmindeligt dårligt fungerende samarbejde og færdelsveje, og at man ikke accepterer andre faggruppers situation. At tømrerne laver gipsmontage mens der arbejdes med larmende betonbor for eksempel.

Betonelementleverandør anvises pladser hvorfra han skal krane op til bygning hen over færdelsveje hvor andre medarbejdere går til og fra. Talrige situationer ser ud til at den enkelte håndværker er sjusket, men det er ikke tilfældet, siger han.

Ønske fra entreprenør

Ifølge Arbejdstilsynet handler det om at byggelederne skal have opbakning fra bygherre. Hvis folk på pladsen fornemmer, at der er rod og uorden, fører det til farlige situationer.

- Men nu kommer der fokus på de alvorlige sikkerhedsspørgsmål. Vi imødekommer ønske fra mange entreprenører: Hvis de kan få bygherre til at give klar besked, så har de også lettere ved at tilrettelægge arbejdet. Ellers opstår der uklarhed om ansvaret, siger Hasse Mortensen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094