Tagpap, der renser luften
Ny, intelligent tagbelægning udnytter den femte facade til at rense luften for skadelige partikler fra udstødningsgasser
- Det er lidt af en revolution inden for vores branche, at komponenter i klimaskærmen, som er i direkte kontakt med luften, interagerer med den på en måde, så luften bliver renere. Den bekymrende baggrund er jo, at trafikken bliver tættere og tættere, og at et stærkt stigende antal danskere lider af astma og andre luftvejssygdomme. Med risiko for at lyde "hellig", så er det jo helt optimalt, hvis de store flader på vores byggerier kan udnyttes aktivt til at gøre luften renere, siger produktchef fra Icopal, Klaus Røder.
Størst effekt hvor forureningen er værst
Naturligt nok er effekten af Noxite, som det nye tagpap hedder, størst i områder, hvor påvirkningen af udstødningsgasser er værst. På den jyske hede er virkningen ikke så stor som inde på Åboulevarden i København.
- Der er en lang række trafikknudepunkter i byerne, hvor man kunne få markant renere luft, siger Klaus Røder og understreger, at den miljømæssige gevinst er direkte proportional med tagets areal. Jo større areal jo større virkning. På et år neutraliserer et tag på 100 m2 den mængde NOx partikler, som en almindelig benzinbil udleder ved at køre 3.000 km.
Ud over tæt trafikerede byområder er tagpapløsningen derfor optimal i f.eks. lufthavne, hvor luftforureningen er massiv, og hvor tagflader på ankomst- afgangshaller er enorme.
- Vi har høstet gode erfaringer med Noxite i en af verdens største lufthavne Schiphol-lufthavnen i Amsterdam. Her fik man afslag på en ansøgning om udvidelse af lufthavnen, fordi grænseværdien for forurening i området var overskredet. Derfor besluttede man at belægge en del af taget med Noxite, og efter man nu i samarbejde med Icopal er i gang med at teste effekten, forventer lufthavnen, at der er ny mulighed for at få en tilladelse til at udvide, siger Klaus Røder.
Hemmeligheden er sol, regn og vind
Det er en meget simpel og naturlig proces, der får tagpapbelægningen til at rense luften. Tagpappets overflade er belagt med titanoxid, der fungerer som en katalysator i en proces, hvor kvælstofdioxider omdannes til nitrat. Processen sættes i gang af solen. Når solens ultraviolette stråler rammer taget neutraliseres skadelige partikler, og når det regner, skylles de væk som uskadeligt nitrat.
- Effekten af belægningen varer hele tagets levetid, så selvom det er dyrere end almindeligt tagpap, så kan det ud fra et miljømæssigt perspektiv virkelig gøre en forskel. Hvis man har sit domicil i et miljøbelastet område, men gerne vil have en grønnere profil, så kunne det her måske være en del af løsningen, siger Klaus Røder. jfr
Noxite
På et år neutraliserer et tag på 100 m2 den mængde NOx partikler, som en almindelig benzinbil udleder ved at køre 3.000 km.
FNs klimapanel (IPCC) betegner NOx som en af seks miljøskadelige drivhusgasser. NOx-partikler er en af hovedkomponenterne i syreregn, som kan beskadige både træer og hele økosystemer. Herudover medfører de en ubalance i mængden af ozon i atmosfæren, hvilket kan være sundhedsskadeligt for mennesker. Desuden mener man, at NOx er en af de store syndere i forhold til forværring af luftvejssygdomme, f.eks. astma.
Alle Noxite produkter fra Icopal bruger solens stråler til at skabe en katalytisk reaktion, som omdanner sundhedsskadelige nitrogenoxider til nitrater. Taget renser på den måde luften i og omkring de bygninger, hvor folk bor og arbejder, og hvor børn leger. Og det er oven i købet en miljømæssig fordel, som består gennem hele Noxite tagets levetid.
Se mere på www.noxite.dk