23948sdkhjf

Sæt strøm til sundheden

Mange virksomheder har øget deres fokus på arbejdspladsens sundhed, men desværre er denne tendens endnu ikke slået igennem i bygge- og anlægsbranchen. Caembell El-anlæg ApS har medvirket i et sundhedsfremmende projekt for at øge medarbejdernes sundhed. Her fortæller vi om deres erfaringer
Selvom mange virksomheder i dag sætter sundheden på dagsordenen, halter bygge- og anlægsbranchen bagud, når det gælder sundhedsfremme på arbejdspladsen. Det viser en undersøgelse Sundhedsstyrelsen har lavet i 2008.

Da branchen er kendetegnet ved, at alle ansatte ikke er samlet et sted, kræver fremme af sundhed derfor en kreativ tankegang, men det kan sagtens lade sige gøre at skabe gode tiltag. Det viser et projekt gennemført hos el-installatørvirksomheden Caembell El-anlæg, der ønskede at skabe mere sundhed i hverdagen for deres medarbejdere. Projektet blev gennemført af fire sundheds- og ernæringsstuderende fra professionshøjskolen Metropol.

Formålet med projektet var at gøre medarbejderne sundere. Det tog udgangspunkt i KRAM-faktorerne (kost, rygning, alkohol og motion), hvor virksomheden gennem en spørgeskemaundersøgelse fik kortlagt en række sundhedsproblemer og blev inspireret til, hvordan fokus på sundheden i fremtiden kan forbedre problemerne.

Overraskende resultater

Ud fra en spørgeskemaundersøgelse blandt medarbejderne, viste det sig, at mange af de ansatte i løbet af arbejdsdagen følte sig trætte og uoplagte, led af hovedpine og led- og muskelsmerter. El-installatør Henrik Eckermann blev overrasket over at se resultaterne:

- Jeg blev chokeret over, at mine medarbejdere, ja nærmest hver dag, gik rundt og havde det skidt. Det er jo alle problemer, der har indflydelse på deres arbejdsglæde og derved deres ydeevne. Det bryder jeg mig ikke om, og det er jo heller ikke godt for virksomheden.

Af undersøgelsen fremgik det, at problemerne stammede fra dårlige vaner, der alle kunne relateres til KRAM-faktorerne. Derfor blev der designet en række sundhedsfremmende tiltag, som kunne hjælpe medarbejderne.

- Jeg blev klar over, at en sundhedsforsikring og en rygepolitik åbenbart ikke er nok, uddyber Henrik Eckermann.

En sund arbejdsplads

Sundhedsfremme på arbejdspladsen handler om at skabe rammer for, at medarbejderne kan træffe sunde valg i og udenfor arbejdstiden. Gevinsterne for arbejdsgiveren er lavere sygefravær, højere produktivitet og derved en større indtjening. Tiltagene vil samtidig forbedre virksomhedens image, og gevinsterne for medarbejderne opleves som mere overskud, færre dage med hovedpine, træthed og fysisk ubehag, hvilket vil fører til øget arbejdsglæde og sundhed.

Skræddersyede løsninger

Undersøgelsen viste, at de ansatte havde brug for oplysning om sundhed. Caembell El-anlæg er i dag i samarbejde med de studerende ved at få udarbejdet en sundhedsfolder. En folder, der er skræddersyet efter de ansattes behov. Behov om generelle spise-, drikke-, motions-, ryge- og alkoholvaner.

Allerede nu har Caembell El-anlæg fået indført en frugtordning, og virksomheden vil i fremtiden opfordre alle ansatte til at holde deres frokostpause, da det viste sig at være et problem. Det vil ske ved hjælp af frokostskilte, som skal hænges op i hovedbygningen, skurvogne, biler samt andre relevante steder.

- Jeg synes også det kunne være sjovt, hvis vi alle kunne stille op i f.eks. et firma-løb. På den måde viser jeg mine ansatte, at jeg bekymrer mig for deres ve og vel. Samtidig skaber det et godt sammenhold og sjove minder, afslutter Henrik Eckermann.

Det kan sagtens lade sig gøre

Sundhedsfremme på arbejdspladsen behøver ikke at være så svært. Det kræver bare noget mere kreativitet, for at ordningerne når ud til alle medarbejdere, uanset om de går på en byggeplads eller kører service. Og ofte skal der ikke så meget til. Bare det at signalere, at arbejdspladsen med små tiltag værner om de ansatte, kan skabe underværker.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.087