Renæssance for gammeldags zinkgavle
Gammeldags blikkenslagerarbejde er kommet på mode igen især inden for gavle, tagrender og udhæng. Hos Vejle-virksomheden C.V. Christensen A/S arbejder to mand således i dag udelukkende med zinkkonstruktioner
Når man betragter gavle, tage og tagrender i områdets villakvarterer, er det tydeligt, at zink har fået en ny storhedstid. Det skyldes først og fremmest, at det efter manges mening ser godt ud, og at konstruktionerne kan tilpasses individuelle ønsker og behov; men metallet har også en række andre gode egenskaber, siger direktør Palle Jensen, der har to blikkenslagere til udelukkende at arbejde med zinkkonstruktioner. Han fortæller også, metallet ikke kun er blevet populært hos private:
- Vi har også udført zinkarbejde på en række store offentlige bygninger i Trekantområdet og Østjylland, herunder Rødkilde Gymnasium her i Vejle.
Løfter helhedsindtrykket
En af de mange vejlensere, der på det seneste har fået zink på gavlene, er Peder Lyngskov Kristensen. Han ville udskifte trægavlene på sit hus, der består af tre forskudte afdelinger, for at få den løsning, han egentlig overvejede fra starten.
Dengang vi byggede huset, overvejede vi faktisk zinkgavle. Det endte imidlertid med træ alligevel; men denne gang var vi i hvert fald ikke i tvivl om, at vi ville have zink. Det har en lang levetid og er vedligeholdelsesfrit. Desuden kunne vi få det i en platineret udgave, som matcher de eksisterende nedløbsrør og tagrender, og så tog det kun en lille uges tid at få det sat op, siger han.
Han er meget tilfreds med sine nye gavle, der fremstår som forventet.
- I valget af zinkgavle er jeg blevet inspireret af markante elementer i bybilledet som Rødkilde Gymnasium og Lido-bygningen, og resultatet hjemme hos os er blevet ligeså flot. Gavlene er meget stilrene og løfter simpelthen helhedsindtrykket af huset betragteligt, siger han.
En miljøvenlig løsning
Palle Jensen fremhæver, at zink i modsætning til, hvad mange tror også er et mere miljøvenligt materialevalg end træ.
Den miljømæssige belastning ved fremstilling er minimal. CO2-udledningen er beskeden, og materialet indeholder ikke skadelige stoffer. Desuden er metallet fuldstændig genanvendeligt: Når zinket ikke længere skal sidde på en gavl, kan det uden videre omsmeltes og benyttes igen, forklarer han.
Stor efterspørgsel
C.V. Christensen A/S melder om stigende interesse for zinkinddækninger. Firmamarkedet er stagneret lidt, men man får flere og flere opgaver fra private og det offentlige i stil med den hos Peder Kristensen. Nok til at holde to blikkenslagere beskæftiget med zinkarbejde hos kunderne og på værkstedet, hvor zinkrullerne bukkes til færdige elementer efter individuelle ønsker.
Privatkunder lægger vægt på, at de aldrig mere skal holde en pensel med træbeskyttelse i hånden, og på et stilrent, men samtidig lidt utraditionelt materialevalg, der er kosmetisk flot. Desuden er det tydeligt, at miljøhensyn også vejer tungt hos flere og flere, slutter Palle Jensen.
jfr