1970er parcelhus løftet ind i fremtiden
Familien Hansen har moderniseret en 1970er villa fra inderst til yderst. Målet var at skabe et lavenergihus, som hele vejen igennem tog hensyn til miljøet. Facaden er løftet med Superwood i tre forskellige arkitekttegnede profiler sat i et vilkårligt mønster
- Men vi kunne faktisk rigtig godt lide beliggenheden, der hvor vi boede. Det er tæt på skov, vand og by, fortæller Morten Hansen.
- Så vi valgte i stedet at bygge til og gå i gang med en modernisering af huset.
En arkitekt slog stregerne til tilbygningen, og familien besluttede at give hele huset en gennemgribende modernisering, så det bl.a. er forvandlet til et lavenergihus.
- Når nu vi alligevel skulle i gang, kunne vi ligeså godt gøre det ordentligt. Miljøtanken spillede en stor rolle fra start, og vi har tænkt processen som en helhed, siger han.
Huset skulle være lavenergi-venligt, for det virker jo lidt tosset, hvis man står og sviner med de materialer, man bruger.
Intet mønster mere dynamik
Allerede inden den store modernisering havde Morten Hansen prøvet at arbejde med SUPERWOOD, da han byggede familiens garage.
- Det er utrolig nemt at arbejde med, og så ligger der en sikkerhed i, at træet er imprægneret uden brug af tungmetaller og organiske opløsningsmidler, siger han.
Han har delvist selv været en del af det store ombygningsarbejde og også taget beslutningen om, at facadens træprofiler skal være forskellige og ikke følge et bestemt mønster.
- Vi blev meget inspirerede af en artikel, som vi læste i SUPERWOODs eget magasin. Den fortalte om en familie, der havde valgt samme løsning, fortæller han og understreger, at det ikke er helt så nemt at montere træprofiler uden fast system.
- Man kan næsten ikke lade være med at lave et system, når man er i gang med arbejdet. Så det har krævet rigtig meget opmærksomhed at undgå at lave et mønster.
Husets facade er skabt med de arkitekttegnede Aart-profiler i tre forskellige bredder (70 mm, 119 mm og 144 mm), som altså sættes op, så det usystematiske mønster danner en dynamisk og spændende helhed.
Derudover er selve huset vokset fra 110 kvm til 217 kvm, og alt er blevet endevendt og skiftet ud.
- Resultatet er blevet rigtig fedt, og der er ikke noget tilbage af det gamle hus, men det har også været hårdt og det er nok ikke noget vi gør igen, siger Morten Hansen.
jfr