23948sdkhjf

Det store tag

At udskifte 6.000 kvadratmeter tag er ikke en svær opgave. Men det tager tid, og man løber alligevel ind i udfordringer, ligesom der altid kommer ekstraopgaver i forbindelse med en stor tagrenovering. Her skal alle altaner også udskiftes, ligesom der efterisoleres og bygges ny ventilation
De tretten blokke i Bispeparken man er i gang med at tagrenovere nu er igen opdelt i mindre afsnit så man tager tre-fire blokke ad gangen. De nu 50-60 år gamle tegltage er ved at være nedbrudt af tidens tand og byens forurening. De gamle betonaltaners jern er tæret væk, og betonen flere steder bortsprængt af frosten. Så også altanerne skal renoveres. Når disse ting skal igangsættes følger der en del andre arbejder med. De store ting FSB har fundet fornuftige at udføre i samme omgang er efterisolering af lofterne, og styret ventilation med varmegenvinding i lejlighederne. Småtingene er radiatorudskiftninger i forbindelse med brøstningsreparationer og en række facadearbejder, i forbindelse med oplægning af nye jern til at bære karnapper og altaner.

Arbejdets omfang

Efterhånden som alle de gamle tegl ryger ned skal spærene påfores for at rette dem op. De er ellers sunde nok. Der bliver bygget et rigtig sundt tag, med undertag i pap på brædder, der bliver lagt rigtige lertegl, der bliver inddækket med rigtig zink. På loftet over kvistlejlighederne lægges en gangbro, indblæses 300 mm isolering og opstilles store nye ventilationsmaskiner. Det er sundt og enkelt arbejde, der bør sikre at tagene holder de næste 50 år, gerne mere.

Altanerne fjernes fuldstændig, og lidt efter hvilken arkitekt der har været på spil forsvinder understøtningen til den ved siden af liggende vinduesbrøstning også. Der skal oplægges nye jern, nye fiberbeton altanbunde og værn i jern med glas, eller fiberbeton. Brøstningen i stuen ved siden af efterisoleres under alle omstændigheder, så inde i lejlighederne opbygges støvvæg for at genere mindst muligt.

Der er plads nok på bebyggelsens grønne områder, så man har kunnet indrette en ganske god byggeplads, med skure og arbejdstelte hvor man har brug for dem. Der er så mange løft at der er en fast kran på pladsen, og kranføreren er travlt beskæftiget med at løbe op og ned på stilladset efterhånden som de forskellige materialer skal løftes ud eller ind.

Der går 50 mand den dag jeg er forbi, hvilket også er gennemsnittet. Man startede d. 1. juli 2009 og bliver efter planen færdige til marts 2011. Der køres et normalt sæt bygge-, bygherre- og sikkerhedsmøder. ArbejdsTilsynet har været forbi med et par påbud. Det ene handlede om at nedskæring af altanerne støjede for meget, så folkene på taget måtte ikke være der samtidig. Det andet handlede om at stilladset stod mere end 7 centimeter fra bygningen et sted hvor der var passage under. Men disse ting rettedes selvfølgelig ind, og der er ikke sket nogen ulykker. I kraft af at B. Nygaard Sørensen er miljøcertificeret har Norske Veritas også været på tilsyn et par gange.

Udfordringer

Der er to store udfordringer på pladsen. Den mest interessante er nok de 400 beboere. Her er alle folkeslag, religioner og politiske overbevisninger repræsenteret. Så der skal udarbejdes informationsmateriale på flere sprog, der skal kommunikeres på mange måder, og alligevel er der steder hvor det er svært at komme ind, når der skal efterisoleres, flyttes radiatorer og efterrepareres. Men med en fast mand på pladsen der er god til at tale med folk, og gerne giver en hjælpende hånd med et eller andet, er grunden for det gode samarbejde lagt.

Den anden store udfordring er at der er fundet bly i altanernes maling, og asbest i tagunderstrygningen. Tingene fjernes efter alle kunstens regler, men det giver noget ekstra arbejde og lidt forsinkelser. Blyet i altanernes maling kommer fra at folk selv individuelt har malet med de materialer de nu har fundet egnede. For ikke at sprede det for meget afslibes altanerne før de nedskæres. Det giver også den fordel at det kun er nogle tons støv der skal behandles ekstra varsomt ved bortskaffelsen, i stedet for 400 tunge betonbundplader.

En sidste, mindre udfordring er netop de forskellige arkitekter der medvirkede ved opførelsen. Nogle gange sidder altanerne på den ene side af huset, andre gange på den anden. Nogle gange krager de ud, andre gange ikke. Nogle gange er de konstrueret i sammenhæng med de ved siden af liggende brøstninger, andre gange ikke. Nogle har jern værn, andre beton, og målene er ikke ens fra blok til blok. Så tungen skal holdes lige i munden når logistikken omkring disse ting skal løses. Men der er skarpt opsyn med leverancer og arbejder, både fra arkitektens-, bygherrens- og entreprenørernes side. Så der er vist ikke sket fejl endnu.

Fremtidssikrede

Med den ekstra isolering på loft og i brøstninger, og med det varmegenvindende ventilationsanlæg skulle indeklimaet blive bedre, og energiregningen mindre. Faktorer der er med til at holde de attraktivt beliggende lejligheder attraktive i mange år frem over.

De medvirkende

Bygherre FSBbolig, København

Arkitekt JJW Arkitekter, Frederiksberg

Rådgivende ingeniør Danakon A/S, Taastrup

Hovedentreprenør B. Nygaard Sørensen A/S, Herlev

Egenproduktion Tømrer

Jord/beton/kloak Sejer Meldgaard A/S, Skævinge

Fiberbetonelementer Hjalmarssons Bygg AB, Sverige

Murer Den syngende murermester ApS., Søborg

Maler Malermester Svend Aage Sørensen A/S, Melby

El Kemp & Lauritzen A/S, Ringsted

VVS + Ventilation Ribe VVS Service, Ribe

Snedker FKA Byg ApS., Tikøb

Tagdækning DK Byg, totalentreprise, Nr. Nebel

Fuger TM Fugeservice, Greve

Glas på af altaner EK Victoria A/S, Glostrup

Blikkenslager FVA VVS entreprise A/S, Hornbæk

Byggeplads AC Stilladser A/S, Hvidovre

Simpel og gedigen byggeteknik

Bispeparken er en større boligbebyggelse i København NV fra krigens tid. Den blev igangsat med statsstøtte for at beskæftige byggebranchens mange ledige. Også arkitekterne skulle beskæftiges, så forskellige af landets anerkendte arkitekter har tegnet hver sin del, blandt andre Kåre Klint og Ole Buhl. Der var materialeknaphed og restriktioner, men rigeligt med arbejdskraft. Det har givet en ganske simpel, og dermed gedigen byggeteknik i et enkelt og flot arkitektonisk udtryk. Der har været fælles retningslinjer for arkitekterne, men alligevel er detaljerne blevet forskellige, uden at det ændrer det store billede. For fem år siden blev halvdelen af de i alt 800 boliger tag- og altanrenoveret, og i denne tid er man så i gang med den sidste halvdel. I alt 6000 kvadratmeter tag, og 400 altaner.

Med en tillægsordre på ventilation i alle lejlighederne er den samlede entreprisesum efterhånden kommet op på 60 millioner kroner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065