23948sdkhjf

At gætte sikkert

Vi ved vel efterhånden alle at fugt er den største kilde til fejl i byggeriet. Blandt mange mulige fugtkilder er den første man skal tage højde for - byggefugt. Det har altid været svært at gætte på et byggeris udtørringstid, men nu er det blevet lettere og sikrere
En gentagen kilde til irritation i byggeriet er materialernes udtørringstider. Hvis man skal vente i ugevis på at nystøbt beton udtørrer, kan det jo se ud som om der ikke sker noget. For ikke at sinke et byggeris fremdrift fristes man ofte til for tidligt at bygge videre. Normalt kræves der kontrolmålinger for at sikre at et materiale er klar til at man kan fortsætte.

Ting ta’r tid

Skal man kunne argumentere, over for bygherre og andre at det er nødvendigt med disse frustrerende ventetider er det godt at have et værktøj der på forhånd kan fortælle hvor lang tid man kan forvente der går. Ventetider der kan bygges ind i en tidsplan så ingen bliver overraskede over forholdene når man når dertil. Oftest er udtørringstider baseret på tommelfingerregler og erfaring, da en helt korrekt beregning er baseret på så mange forhold at den næsten er umulig.

Bedst mulig

- Det er svært at spå, siger civilingeniør, ph.d. Morten Hjorslev Hansen fra BYG-ERFA, der har været med til at lave erfaringsbladet.

Han fortsætter:

- Men vi har alligevel fået skabt et enkelt værktøj, som omfatter de vigtigste forhold for vurdering af udtørring. Det kan gøres mere præcist, men det er temmelig kompliceret. Vi har haft brugervenligheden højt prioriteret i håbet om, at det nye værktøj er så enkelt, at alle kan anvende det og få en realistisk fornemmelse af udtørringstiden i byggeprojektets konkrete delprocesser.

På nettet

Værktøjet ligger på nettet og er ganske simpelt. Man skal indtaste materialetype og -tykkelse, start- og ønsket slutfugtighed. Temperatur og luftfugtighed skal også indtastes. Derefter kommer der en beregnet udtørringstid frem. Så kan man vurdere om man skal varme- eller absorptionstørre for at nedsætte ventetiden. I den sammenhæng er absorptionstørring at foretrække, det er billigere, og en varmetørring kan i uheldige tilfælde reelt forøge risikoen for skimmel. Dette fordi skimmelsvamp trives bedst ved en temperatur på ca. 20 grader C. Holder man denne temperatur for længe, og afsluttet lidt for tidligt har svampen det rigtig dejligt.

For at være på den sikre side skal man ALTID til slut foretage en kontrolmåling af fugtindholdet i byggematerialerne inden man fortsætter.

Erfaringsblade om fugt

Fonden BYG-ERFA har som følge af en evig forfølgen af byggeskader udgivet en lang række blade om fugt og deraf følgende skader. Se mere på www.byg-erfa.dk hvor du også kan se priser og bestille enkeltblade og abonnementer.

Senest er udkommet:

Erfaringsblad (99) 100527 – Udtørring af byggematerialer

- forenklet metode til vurdering af udtørringstid

Bladet er i virkeligheden et nyudviklet værktøj på nettet til beregning af udtørringstider. Det papir man kan få i hånden, eller se på nettet er derfor en beskrivelse af værktøjet, dets baggrund og funktioner.

BYG-ERFA

Fonden BYG-ERFA indsamler, bearbejder og formidler byggetekniske erfaringer fra byggeriets praksis. BYG-ERFAs udgivelser indgår i "Alment Teknisk Fælleseje". BYG-ERFA er etableret i 1977 som en selvstændig og uafhængig organisation. Bag BYG-ERFA står:

Byggecentrum, Byggeskadefonden, Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse, Erhvervs- og Byggestyrelsen, Forsikring & Pension, Statens Byggeforskningsinstitut og Teknologisk Institut.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078