Klarer det hele inden for almindelig arbejdstid
Murermester Lars Antonsen i Bogense bevarer roen og det milde sind midt i en travl arbejdsdag. - For når vi engang skal begraves, er der ingen, som takker os for at have været stressede
- Sådan er det. Mesters telefon skal helst ringe jævnligt, siger han forklarende med et smil.
Var privatchauffør for Mads Eg Damgaard
Det er 16 år siden han besluttede at starte egen murerforretning.
- Jeg havde altid gået med en drøm om at blive selvstændig. Og jeg var da på et sted i livet, hvor så meget pegede i den retning, siger Lars Antonsen og fortsætter:
- Et år forinden havde tæppefabrikant Mads Eg Damgaard søgt en privatchauffør, der ind imellem kunne foretage reparationsarbejder på hans gods i Otterup. Jeg søgte og fik jobbet. Og kørte nu dagligt for Mads Eg Damgaard, som var meget inspirerende at samtale med. Han havde blandt andet selv bygget sin store virksomhed op fra bunden.
Jeg valgte at starte i min fødeby Skåstrup otte kilometer uden for Bogense. Det første år arbejdede jeg alene, fik så en svend. Forretningen voksede stille og roligt med hovedsagelig reparationsarbejde, om- og tilbygninger.
For nogle år siden købte jeg en anden murerforretning, idet jeg overtog de ordrer, han havde, samt hans folk.
Lige nu er der fem ansatte i min forretning, tre svende, én arbejdsmand og én lærling. Vi har været flere. Og jeg kunne da godt bruge to svende mere, men det er ikke sådan, at jeg ligefrem annoncerer efter dem.
Videre prøver vi nok med en ny lærling, når den nuværende til sin tid er udlært.
Flyttede ind i et gammelt bryggeri
Lars Antonsen kaldte fra starten sin virksomhed for Bogense Murerforretning. For seks år siden købte han et gammelt bryggeri midt i Bogense og flyttede murerforretningen hertil fra Skåstrup. Hvilket har givet rigtigt god plads såvel i lagerhallen som på oplagspladsen. Orden og system springer lige i øjnene.
- Vi får mest vore ordrer via mund-til-øre metoden. Videre arbejder jeg sammen med tre-fire tømrerforretninger. Det er ofte dem, der står som entreprenører. Jeg er glad for at komme med og give tilbud på mureropgaver.
Vores opland strækker sig de knap 30 kilometer ind til Odense. Som kystby har vi kun opland til den ene side.
Og det er i alt væsentligt prisen, som er bestemmende for, om vi får ordren. Kvalitet og punktlighed er en selvfølge. For i vores lille samfund, hvor alle populært sagt kender alle, er man nødt til at gøre sig umage for at behandle folk ordentligt, tilføjer han.
Fra syv til cirka seksten
- Jeg arbejder i vid udstrækning selv med som murer, samtidig med jeg klarer mester-opgaverne. Og det hele passes ind i en almindelig arbejdsuge. Starter klokken syv og slutter ved 16-17 tiden.
Dog stopper jeg torsdag klokken 15.30, for da skal jeg ud og spille golf med herreklubben her i Bogense. Så de følgende eftermiddagstimer er næsten hellige. Jo, jeg spiller også et par gange yderligere om ugen, fortæller Lars Antonsen, der har et handicap på 12,8. Hvilket på almindeligt dansk betyder, at han er rigtig god til at spille golf.
At golf betyder meget fremgår såvel af den tilfældige T-shirt, han har på i dag; som af firmagaven golfbolde med logo og telefonnummer.
- Det sker en sjælden gang, at jeg sætter mig en søndag i en times tid med et tilbud. Men ikke om aftenerne. Og bogholderi og kontorarbejde har jeg lagt over til en kontordame, som kommer én dag om ugen og klarer det hele.
Foreningsarbejdet kan godt tage lidt tid, men det glider normalt ind i den almindelige arbejdsdag. Jeg har nu i fire år været formand for Byg Nordfyn, der på frivillig basis samler lokale byggefirmaer. Det store udbytte er, at man kommer sammen med kolleger, som man måske ellers ikke taler så meget med.
Videre er jeg med i bestyrelsen for Dansk Byggeri Fyn, slutter Lars Antonsen.