23948sdkhjf

Mestre frygter for de små

Det er ikke ligetil, når en kommunal bygherre vil ændre på udbudskonditionerne. Odense Kommune må nu i tænkeboks efter reaktioner fra lokale håndværksmestre
I mange år har det været tradition, at man fra Odense Kommunes side en gang om året bare aftalte med en række lokale håndværksmestre, hvad timelønnen skulle være det kommende år, og så var man som håndværksmester egentligt fredet på det vedligeholdelsesarbejde, man havde fået tildelt. Faktisk har flere virksomheder haft de samme arbejder gennem flere generationer.

Men sådan skal det ikke være fremover. Odense Kommune har arbejdet med en ny måde at udbyde opgaverne på, så der kommer mere konkurrence, hvorved kommunen kan spare nogle penge. For at imødegå håndværksmestrenes reaktion har man haft indkaldt til et dialogmøde, og overraskelsen var stor, da der dukkede 200 håndværksmestre op fra lokalområdet. Man ville nemlig gerne lige høre lidt om, hvad kommunen havde tænkt sig.

Ikke tilfredse

- Jeg driver ikke erhvervs- eller udbudspolitik, men jeg skal udelukkende forsøge at finde frem til en udbudsform, der dels tilgodeser udbudsdirektivet og dels også tilgodeser en rimelig samarbejdsform med erhvervslivet, så vi får den bedst mulige ydelse til den bedst mulige pris, siger kontorchef Søren Ravn-Nielsen fra Odense Kommunes By- og Kulturforvaltning til Mester Tidende.

De kilder, som Mester Tidende efter mødet talte med, var ikke specielt tilfredse, men de fleste var dog enige om, at mødet var interessant og oplysende, men at stemningen var lidt trykket da det kom frem, at udbuddene kommer ud i større portioner:

- Som jeg opfattede mødet, så er jeg meget bange på vegne af de håndværksmestre, som kun har få ansatte. Jeg tror, de får mere end svært ved at klare sig i de større udbud. Når vi skal konkurrere direkte på timelønnen og på materialeprisen, så er det nok de store virksomheder, der løber af med arbejdet, for en lille mester kan ikke håndtere den konkurrencesituation, siger vvs-installatør Max Enggaard fra firmaet af samme navn til Mester Tidende.

Odense Kommunes By- og Kulturforvaltning lægger ikke skjul på, at man ønsker at udbyde arbejder i større grupper, da man mener, at der er bemandingsmæssige ressourcer at spare ved en rationalisering. Samtidig kom forvaltningen med et forslag om, at håndværksvirksomheden på en given opgave skal arbejde til den timeløn, han har vundet opgaven på, op til en sum af 300.000 kroner.

Vil vride konkurrence

På dette punkt mødte forvaltningen modstand fra mestrene, der mener, at konkurrencen forvrides til de store virksomheders fordel, hvis man gennemfører dette. Fra forvaltningen siger kontorchefen:

- Der vil jo altid være for og imod sådanne nye tiltag, og netop den grænse, du nævner, er et af de punkter, vi har taget med os hjem til vurdering. De er jo ikke sådan, at vi har fremlagt en færdig udbudsplan. Vi skal først være færdige medio oktober med en endelig plan, så der er tid til at justere og rette til, siger Søren Ravn-Nielsen.

VVS-mester Max Enggaard mener, at det kan komme til at koste lokale virksomheder dyrt, hvis udbuddene bliver meget større:

- Jeg tror, at det vil gå ud over de små, og jeg tror, at det vil gå ud over kvaliteten, for mange af disse virksomheder har jo et dybt kendskab til de bygninger, de vedligeholder og renoverer, siger han.

Samtidig er han bange for, at kommunen vil komme til at miste lokale arbejdspladser, med et ringere skattegrundlag til følge, og ikke mindst risikerer de cirka 100 lærlinge, der er beskæftiget i de lokale virksomheder, deres job, fordi mester ikke kan beskæftige dem, tilføjer Max Enggaard.

Søren Ravn-Nielsen er ikke enig i denne betragtning:

- Jeg mener ikke, at en mester med 10-12 ansatte har noget at frygte. Han skal nok kunne deltage, men det kan blive sværere med den helt lille mester med en til to medarbejdere, siger han og tilføjer, at man her må finde sammen med andre for at danne større helheder og byde sammen.

I direkte dialog

Mester Tidende forsøgte også at få en kommentar fra tømrermester Kurt Adamsen, der driver IsoleringsGruppen A/S og er formand for Odenses Håndværker- og Industriforening. Han deltog i mødet, men ønsker ikke at udtale sig:

- Jeg ønsker ikke at fremsætte mine synspunkter på denne måde. Jeg vil hellere gå videre i dialogen, og jeg regner stærkt med, at vi kan få et nyt møde med forvaltningen om sagen, siger han kortfattet. Resultaterne af dialogmødet bearbejdes nu af By- og Kulturforvaltningen og skal siden behandles og gøres til et egentligt forslag.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078