23948sdkhjf

Svensk indsats mod sort arbejde virker fint

Den svenske stat tjener godt på at give fradrag for bl.a. håndværkerydelser i private hjem. Sort arbejde er næsten elimineret
Mens skatteminister Troels Lund Poulsen (V) løber rundt på gade og stræder og deler blomster ud i håbet om at få danskerne til at anvende mindre sort arbejde, så har bl.a. chefkonsulent Søren Lange Nielsen fra Arbejdsgiversekretariatet i Dansk Byggeri vendt blikket udad for at finde frem til andre lande, hvor det sorte arbejde er langt mindre end i Danmark.

Og det viste sig, at han ikke havde brug for at se så langt værk endda, for i Sverige har man øjensynligt fundet "de vises sten". For hver krone, staten bruger på ordningen, får man 1,50 kroner tilbage, altså en forrentning på 50 procent, og det ville ingen investor med den sunde fornuft i behold holde sig tilbage fra at takke ja til.

Bidrager til velfærd

Sverige har i flere år med succes haft et "ROT-avdrag", der som effektivt og uden kriminalisering af vennetjenester og nabohjælp har flyttet sort arbejde over til hvidt arbejde.

Sveriges Byggindustrier slår fast, at "ROT-avdraget" effektivt har reduceret husholdningernes indkøb af sort bygnings- og håndværksarbejde samtidig med at det har øget udbuddet af arbejdspladser:

- Vinderne på ROT-reformen er mange. Konkurrenceforholdene er blevet forbedret i byggebranchen, fordi de useriøse foretagender er trængt ud. De ansatte, som arbejder hvidt, får pensionsopsparing, og bidrager til velfærdssystemet. Statens indtægter i form af moms på arbejdet og materialerne er øget mere end omkostningerne. Selv kunderne er vindere, fordi de nu kan få garanti fra de seriøse foretagender på det udførte arbejde, forklarer Søren Lange Nielsen.

Almindelig service

Princippet i "ROT-avdraget" er grundlæggende en mulighed for at reducere skatten for arbejdsopgaver udført i ganske almindelige husholdninger. Det gælder eksempelvis reparationer, vedligeholdelse samt om- og tilbygninger af enfamiliehuse, ejerlejligheder og andelsboliger.

Det kan også være græsslåning, nedtagning og vask af gardiner, børnepasning i hjemmet, hjemmehjælp i forældres hjem osv.

Der kan opnås reduktion af skatten på op til 50 procent af arbejdslønnen for de samlede udgifter, dog maksimum 100.000 kr. pr. person. Det indebærer en skattereduktion på maksimum 50.000 kr. pr. person pr. år, forudsat at der til reduceringen af skatten er indbetalt skat, der kan reduceres af.

Køberne af arbejde faktureres med halvdelen af arbejdslønnen inklusive moms. Den anden halvdel udbetales af det svenske skattevæsen direkte til virksomheden.

Over 15.000 ekstra jobs

Det betyder i praksis, at køberen får en skattereduktion, der skal fremgå i selvangivelsen i det år, udgiften afholdes.

Køberen ansøger om skattereduktionen på det svenske skattevæsens hjemmeside, og på den måde sikres, at pengene til byggefirmaet udbetales inden 5 arbejdsdage for modtagelse af dokumentationen for det udførte arbejde.

Det vurderes, at indførelsen af ROT-fradraget har øget udbuddet af "hvide arbejdspladser" med ca. 15.000 personer, og for hver krone staten har givet i skattereduktion, har den fået 1,50 kroner i indtægt

Siden 1. juni 2009, har 44.000 svenske virksomheder ansøgt om at få udbetalt 3,5 mia. svenske kroner under ordningen, der har generet en omsætning på 7,0 mia. i arbejdsløn plus materialer.

Hvor stor en andel af den omsætning der så ville have været udført alligevel er ikke til sige, men ifølge svenskerne har ordningen mere eller mindre elimineret det sorte arbejde.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094