Lærling og student i samme uddannelse
Det er nu muligt for lærlinge at opnå både svendebrev og et EUX-bevis, som giver direkte adgang til en række videregående uddannelser
- Fremtidens krav til uddannelserne på bygge- og anlægsområdet bliver skærpet både for de udøvende håndværkere og for dem, der skal projektere, beregne, tegne og lede bygge- og anlægsopgaver. Derfor har vi i flere år ønsket, at lærlinge kan kombinere deres solide faglige erhvervsuddannelse med en påbygning af gymnasiale fag, som giver dem direkte adgang til en række videregående uddannelser. Herved kan både den praktiske erfaring og teoretiske viden indgå i fremtidens bygge- og anlægsprocesser, siger Jesper Juul Sørensen, der er uddannelseschef i Dansk Byggeri.
Tilpasses uddannelsen
Det er lærlinge inden for bygge og anlæg, som er de første, der kan tage en EUX, som supplerer den grundlæggende erhvervsuddannelse med gymnasiale fag. Derved opnår lærlingen både svendebrev og et EUX-bevis, hvilket giver direkte adgang til videregående uddannelser som for eksempel diplomingeniør eller arkitekt.
EUX-forløbet tilpasses den enkelte erhvervsuddannelse og vil tage højde for, at også fagene i erhvervsuddannelsen kan bidrage til elevens studiekompetence.
Uddannelsen får en længde på op til fire år og en måned og er opbygget med cirka 100 ugers skoleundervisning fordelt på tre skoleophold og en praktiktid på cirka to år.
- En del af eleverne på bygge- og anlægsuddannelserne har evner til at få mere ud af den tid, de er i uddannelse, og de har lyst til at læse videre på et senere tidspunkt. Desuden er der en del elever, der kommer til erhvervsuddannelserne efter at være droppet ud af et gymnasialt forløb med den begrundelse, at det var for teoretisk. I stedet ønsker de en mere praktisk tilgang, fortæller Jesper Juul Sørensen.
Ny lov
Eleverne skal indgå en normal uddannelsesaftale med en virksomhed enten inden, under eller efter grundforløbet på erhvervsuddannelsen.
Uddannelsen indeholder både en svendeprøve, ligesom lærlinge, der har valgt en almindelig erhvervsuddannelse, og eksaminerer derudover i de gymnasiale fag.
Loven om EUX blev godkendt af Folketinget i slutningen af maj 2010.
- Vi er glade for, at Folketinget nu har givet os denne mulighed for at styrke erhvervsuddannelserne og gøre det mere attraktivt for stærke elever at tage en erhvervsuddannelse, slutter Jesper Juul Sørensen.
Allerede nu kan elever starte på Mercantec i Viborg, Syddansk Erhvervsskole i Odense og Københavns Tekniske Skole.
cbp