Livet giver os så mange muligheder
Ovennævnte er sagt af Silkeborg-murermester Niels Præstkær Jørgensen, der nu som 52-årig er godt i gang med at forberede generationsskifte. Så han selv kan koncentrere sig mere om de nye opgaver, han nu føler, er i centrum af livet
I dag står jeg selv i næsten samme situation, fortæller Niels Præstkær Jørgensen.
Han blev født i Århus, og kom som 12-årig til Silkeborg, der stort set, har været hans base lige siden.
Kom i lære hos murermester Erling Thomsen i Silkeborg, og var der ét år som svend. Læste videre til byggetekniker. Fik job hos Jutlandia Døre A/S som eksportsælger for Norge og Svejts. Var her i to år. Derefter andre to år med at sælge træ i Østjylland for H.R.N. Gruppen. I 1986 salgs- og marketingchef i Dansk System Mørtel A/S. I 1992 salgsdirektør med base i Polen for eksportnetværket Danske Byggematerialer A/S.
- Næppe havde vi etableret os i Warszawa før Sverige devaluerede med 20 procent. Så de to et halvt år, jeg var i Polen, blev en meget spændende tid på et stærkt konkurrencepræget marked, der var under opbygning, siger Niels Præstkær Jørgensen og fortsætter:
- Hjemme igen i Silkeborg blev jeg markedschef for Knauf-Danogips med ansvaret for deres murerprodukter i Danmark og gør-det-selv produkter i Skandinavien. Og var dér indtil jeg blev murermester. Det skete 1. oktober 1996 og virksomheden blev videreført under navnet E. Thomsens Eftf. Den har nu eksisteret i 45 år.
Måtte opbygge lokalt netværk
Niels Præstkær Jørgensen:
- Jeg havde vænnet mig til skiftende udfordringer, så jeg gav mig selv ti år som murermester. Det er allerede blevet til lidt mere, for de første år gik med at opbygge det lokale netværk, der er helt nødvendigt for at drive en lokal håndværksvirksomhed.
For nok havde jeg hele tiden haft min base i Silkeborg bortset fra et par år i Warszawa men jeg havde jo ikke færdedes i det lokale erhvervsliv. Og vores murervirksomhed har hele tiden været utroligt lokalt baseret. Hvis vi kommer 25 kilometer fra Silkeborgs centrum, så er vi meget langt hjemmefra.
Insisterer på at have lærlinge
- Uanset at krisen bestemt også kradser hos os, har vi i foråret ansat en murerlærling. Det er vigtigt, selv i krisetider, at holde fast i lærlingeindtaget, fordi murerfaget om få år kommer til at mangle svende. Og jeg kan kun opfordre mine kollegaer i branchen til at gøre det samme, siger Niels Præstkær Jørgensen og fortsætter:
- I lange perioder har vi været 20-25 murersvende og har konstant to-tre lærlinge. Men midt i januar var vi nede på otte svende, og i øjeblikket er vi 13 svende og to lærlinge. Heldigvis kan vi nu godt bruge en dygtig murersvend mere.
Vort arbejdsfelt er alle typer murerarbejde, lige fra fliser i et badeværelse til nybyggeri, ofte som hovedentreprenør. Vi plejer at sige, at ingen opgave er for lille, men nogle kan være for store.
Købte tømrervirksomhed og er ved at udvikle virksomhedsfællesskab
I januar 2008 indtrådte 45-årige murermester Morten B. Lundby som kompagnon i murervirksomheden, og virksomheden blev i den forbindelse omdøbt til Præstkær & Lundby A/S.
- I foråret 2009 overtog vi tømrer- og murervirksomheden Brdr. Christensen i Kjellerup. I denne virksomhed er der nu otte tømrere og tre lærlinge.
I øvrigt er der i fællesskab for de to virksomheder en pladsmand samt fire på kontoret. Min hustru passer telefon og regnskab, Morten Lundby varetager ledelsen af murerafdelingen, jeg varetager ledelsen af tømrerafdelingen, samt hovedentrepriser i begge selskaber. Vi har netop ansat 34-årige tømrer- og bygningskonstruktør Morten Sørensen til at varetage jobbet som afdelingsleder i Brdr. Christensen, siger Niels Præstkær Jørgensen og fortsætter:
- For tømrervirksomheden er jeg ved at udvikle et styringskoncept, som vi forestiller os, kan anvendes i mere eller mindre løse netværk af håndværksvirksomheder.
De mindre håndværksvirksomheder har som oftest det problem, at mester skal kunne alting. Som eksempelvis kalkulation, arbejdsmiljø, salg, ledelse, produktionsplanlægning, økonomistyring, kvalitetssikring osv. Kasketterne er mange og selvsagt er man ikke lige god på alle området.
Tanken er at have et fælles ressourcecenter, som har de ønskede funktioner og udstyr. I alt forestiller jeg mig fem-seks tilkoblede håndværksvirksomheder, der i øvrigt arbejder helt selvstændigt med hver deres praktiske opgaver; og naturligvis sammen i det omfang, man måtte ønske dette.
Foreløbig er vi to tømrervirksomheder, som er interesseret i at arbejde med på projektet.
Og ja, alt dette er med et klart sigte på at generationsskifte. Alt har en udløbsdato, og det har jeg naturligvis også som håndværksmester.
Organisationsopgaver trækker
For fem år siden blev Niels Præstkær Jørgensen formand for Murersektionens Områdeudvalg Østjylland, er med i bestyrelsen for Danske Byggeri Østjylland, samt i bestyrelsen i Murersektionen i Dansk Byggeri.
- Tillige er jeg syns- og skønsmand i Byggeriets Ankenævn, voldgiftsmand for Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed, samt faglig dommer for Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed.
Alle disse tillidshverv fylder godt i en normal arbejdsdag, og det er et utroligt spændende arbejde, som giver mange udfordringer og input, såvel fagligt som personligt, siger Niels Præstkær Jørgensen og tilføjer:
- Indtil nu har jeg haft et udfordrende arbejdsliv i skiftende virksomheder.
Jeg forventer, at være på arbejdsmarkedet mange år endnu.
Og det, jeg synes er vigtigt, er, at man undervejs i livet bruger de mange muligheder, der opstår.
Så man konstant, såvel fagligt som personligt, udvikler sig.