23948sdkhjf

Praktisk indgang styrker faglighed

Kombination af svendebrev og studentereksamen sikrer fremtidens byggeledere
Mange bygge- og anlægsvirksomheder efterspørger i dag ingeniører og konstruktører, der udover de teoretiske kvalifikationer, også har en praktisk faglig baggrund.

Det gælder bl.a. murermester Per Yding Sørensen fra Yding A/S i det midtjyske, som specielt mærker behovet, når det drejer sig om arbejdsledere. På det område har murermesteren brug for nogen, der kan mere end det håndværksmæssige, f.eks. i forhold til håndteringen af det Digitale Byggeri.

- Det håndværksmæssige er meget vigtigt, det vil det altid være, men når vi vender blikket ud i fremtiden, så er det klart, at vi ikke ene og alene kan overleve på det håndværksmæssige, forklarer Per Yding Sørensen.

Han har derfor som den første i landet valgt at ansætte en struktørlærling fra den nye EUD HTX uddannelse, som er en kombination af en erhvervsuddannelse og en gymnasial uddannelse.

Digitale fortrin

- Det er f.eks. helt afgørende, at min arbejdsleder kan modtage og håndtere elektroniske byggetegninger. Det kan eleverne fra den nye EUD HTX uddannelse, fordi de både har de håndværksmæssige kompetencer, men også de mere tekniske og teoretiske kompetencer fra den gymnasielle del af uddannelsen, siger Per Yding Sørensen.

Gennem den nye EUD HTX får eleverne mulighed for at opbygge kompetencer fra begge uddannelsesretninger, hvilket ifølge Per Yding Sørensen gør uddannelsen unik:

- Eleverne bliver undervist i en lang række almene fag, der som sagt sætter dem i stand til at kunne håndtere og styre de elektroniske dokumenter optimalt, men også til at kunne forstå større matematiske og tekniske problemstillinger, at kunne kommunikere effektivt, også på andre sprog, osv., der er mange fordele ved at hyre lærlinge fra EUD HTX uddannelsen, mener Per Yding Sørensen.

Gearet til fremtiden

Ifølge den midtjyske entreprenør er det desuden nødvendigt, at virksomhederne indser vigtigheden i at være gearet til fremtiden:

– Vi skal jo forholde os til vores samarbejdspartnere, her tænker jeg f.eks. på tegnestuerne, hvor arkitekterne naturligt nok vælger at samarbejde med de entreprenører, der er med på noderne rent digitalt. Det er min erfaring, at de firmaer, der ikke er det, heller ikke kommer i første række hos arkitekterne, når en opgave kommer i udbud, siger Per Yding Sørensen.

Han opfordrer derfor sine kolleger til at følge trop og ansætte lærlinge fra den nye EUD HTX-uddannelse.

- Ved at vi som mestre viser interesse for den nye EUD HTX-uddannelse, medvirker vi til at sikre, at der uddannes dygtige byggeledere, med kvalificeret faglig indsigt. Det er jo netop det mange af os har sukket efter i årevis, siger Per Yding Sørensen.

Fuldender forståelsen

Den midtjyske murermester er derfor yderst tilfreds med den nye uddannelse, hvor teori og praksis er fornuftigt integreret. De ting, eleverne får forklaret i skolen siver hurtigt ind, ganske enkelt fordi de selv lige har set, hvad det handler om - ude på byggepladsen, mener han.

- Derude lærer eleverne, hvordan arbejdet ser ud i den virkelige verden. Tilbage på skolebænken får de fuldendt forståelsen, fordi de her stifter bekendtskab med de forskellige teknologier og metoder på et højere niveau.

Ifølge Per Yding Sørensen vil det altså være ganske attraktivt for byggebranchens mestre at skrive kontrakt med lærlinge, der er tilknyttet den nye EUD HTX-uddannelse, fordi det tilfører stærke og innovative kompetencer til staben af medarbejdere. Han er dog samtidig sikker på, at hvis den nye uddannelse bliver SU-berettiget, så vil den vinde endnu mere popularitet blandt branchens mestre, hvilket han derfor vil slå et ord for i fremtiden.

cmn
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078