23948sdkhjf

CO2-neutralt slam

Gigantisk anlæg i København gør det muligt at omdanne afføringen til brændbart slam
Verdens mest energieffektive slamforbrændingsanlæg bliver nu opført i Danmark. Fra 2011 vil afføringen fra knap en million københavnere være klar til at give fjernvarme til hovedstadens stuer og kontorer.

- Det nye system gør det muligt at omdanne afføring til brændbart slam, fortæller Torben Knudsen.

Som direktør for Lynettefællesskabet står han bag etableringen af det helt nye system, som gør det muligt for københavnerne at skylle afføring ud med god samvittighed. Det sker, når en gigantisk slamovn opføres ved Lynetten på Amager.

- Hidtil har eksperter kaldt det decideret umuligt at skabe CO2-neutralt energioverskud fra slamforbrænding. Det er den påstand, som vi nu gør til skamme, når vi med et avanceret og nyudviklet anlæg omdanner afføring til fjernvarme, siger Lynettefællesskabets direktør.

Lidt forenklet går det ud på at kondensere røggassen, når man afbrænder slammet fra spildevandet, og udnytte varmen maksimalt.

Hidtil er det blevet sendt ud af skorstenen som vanddamp, men med det nye anlæg kan man genbruge det til fjernvarme.

- Før spildevandet fra hovedstadens borgere kan bruges i forbrændingsanlægget, skal det først en tur forbi en af Lynettefællesskabets to rensningsanlæg. Her centrifugeres skidtet for at mindske indholdet af vand, og det tilbageværende slam transporteres derefter til forbrændingsanlægget Lynetten, oplyser Torben Knudsen.

Den nye forbrændingsovn på Amager kan brænde mere end to tons slam i timen. Og via et nyudviklet rørgaskondenseringsanlæg varmes det vand op, som distribueres ud til de københavnske fjernvarmekunder.

- Vi er de første, der genanvender energien fra slamforbrændingen på denne måde. Og selvom det er vores pligt som miljøvirksomhed at tænke i disse baner, ser jeg det alligevel som en lille sejr, siger Torben Knudsen, direktør for Lynettefællesskabet.

Det nye anlæg er udviklet i samarbejde med den tyske ingeniørvirksomhed BAMAG GmbH og Rambøll Danmark.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094