23948sdkhjf

Fejl i undertaget

Dansk Undertagsklassifikationsordning (DUKO), Dansk Byggeri, Byggeskadefonden og Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse står bag en række gode råd om undertag, hvis man vil undgå problemer
Opdager man fejl ved undertaget, er det vigtigt, at fejlen rettes hurtigt. Ellers kan det give skader, der kan koste op mod 100.000 kr. at udbedre senere:

Er problemet støj fra et blafrende undertag, skyldes det ofte, at undertaget er lagt for løst på. Blafren kan med tiden give et stort slid på taget og give huller og revner i undertaget. Det kan være svært at udbedre skaden helt, men tømreren kan afhjælpe problemet ved at montere klodser af f.eks. mineraluld eller flamingo mellem taglægter og undertaget. På den måde sikrer klodserne, at undertaget bliver strammet og bevægelsesmulighederne forringes.

En anden måde at udbedre blafringsproblemet på er ved at montere fjedre mellem undertag og et passende antal lægter. Det mindsker også undertagets mulighed for at blafre og på længere sigt blive ødelagt. Men man skal lade en professionel tage sig af sagen.

En anden hyppig skade er skimmelsvamp på undertage forårsaget af fugt. Fugt sætter sig på undersiden af undertaget som konsekvens af mangelfuld ventilation, og sammen med støv kan det udvikle sig til skimmel. Men det kræver en ekspert at afgøre, om man kan nøjes med at få undertaget vasket fri for skimmelsvamp, eller om hele undertaget skal udskiftes. Er sidstnævnte tilfældet, kræver det, at alle teglsten skal af, så undertaget kan skiftes og derefter lægges på igen, og det er en bekostelig sag.

Er man derimod heldig, og undertaget kan tåle det, kan man nøjes med at vaske det af på indersiden og samtidig forbedre ventilationen af loftsrummet ved at opsætte et par riste i hver ende af huset.

Når man vælger undertag og medfølgende materialer, skal man skele meget til kvaliteten og prisen. Undertage fås i en lang række kvaliteter og priser. Men der er faktisk ikke så langt fra det billigste banevareundertag til det dyreste undertag. Kvalitetsspringet vil til gengæld være stort, og derfor kan det ofte godt betale sig at vælge den dyre løsning fra starten. Ellers kan det komme til at koste tilsvarende mere, hvis hele taget skal af igen senere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078