23948sdkhjf

Italiensk marmormester i verdensklasse

Som noget helt nyt tilbyder Randers Tekniske Skole kurser i Stucco Lustro – glittet marmorpuds. Den italienske mester Giovanni Polistena har netop undervist de første kursister i den smukke, klassiske teknik, som både kan anvendes i nybyggeri og renoveringer
Det er svært, og det tager tid, og flere bliver nok nødt til at øve sig lidt mere, inden de for alvor kaster sig over kundernes vægge, lofter eller gulve. Men de 23 kursister sugede til sig, da Giovanni Polistena demonstrerede, hvordan en overflade ved hjælp af kalk, knust marmor og et godt håndelag kan forvandles fra kedelig og mat til smuk og glansfuld.

Kurset i Stucco Lustro – eller "lysende puds" – blev afholdt i murerafdelingen, men blandt kursisterne var både murere, malere, en designer og en kunstner. Også fem faglærere deltog, for underviseren, som til daglig bor i Norditalien, er kendt som en virtuos inden for teknikken.

- Det er første gang, han holder kursus i Jylland. Han har oplært enkelte i København - men han er en mester: Det her niveau er verdensklasse, fastslår faglærer i murerafdelingen Christian Ditlefsen.

Stucco Lustro har været anvendt i sydeuropæisk arkitektur siden år 25 f.kr. I renæssancen opstod en fornyet interesse for teknikken, og de senere år har adskillige danske og internationale arkitekter anvendt marmorpuds både i offentligt og privat byggeri og i forbindelse med renoveringer.

- Det er et fascinerende materiale. I starten af det 20. århundrede blev det f.eks. brugt på Politigården i København og i Det Kgl. Teater, og det har typisk været lidt eksklusivt. Men det kan sagtens bruges i almindelige hjem. Det er et kalkprodukt og har derfor egenskaber, der er yders positive og gavnlige for indeklimaet, fortæller Christian Ditlefsen, som tilføjer at blandingen af kalk og knust marmor påføres i flere lag som til sidst poleres, så der opstår en glat, marmoragtig overflade.

Det kræver følelse

En af kursisterne er Susanne Haudrum, som har været i malerfaget i 20 år. Hun synes, at danskerne generelt er "alt for kedelige" og håber, at flere får øjnene op for nye muligheder – som f.eks. stucco lustro.

- Jeg er træt af at male hvide vægge, så jeg håber danskerne tager andre ting til sig! Jeg har ikke prøvet det her før, men jeg håber, det er noget nyt, der kommer ind i vores fag, siger hun og tilføjer:

- Og så er det fantastisk, at der kommer sådan en italiener og underviser.

Hun er i gang med at afprøve teknikken på en lille kvadratisk plade, og kæmper med at gøre overfladen blank med en spartel.

- Det er sværere, end jeg havde regnet med. Det kræver meget følelse, lyder det fra Susanne Haudrum

Den samme oplevelse har murer Bo Møller Jensen, som er i gang med en større vægflade, der foreløbig fremstår i en mat brun farve. Men tætte strøg med spartlen skulle gerne snart fremgive den tilstræbte blanke overflade.

- Det er svært, men det bliver utrolig flot. Jeg tror ikke, jeg kommer til at bruge det, for det er ikke så kendt i Danmark endnu. Men jeg synes, det er meget sjovt og spændende at prøve, siger Bo Møller Jensen.

I mesterens fodspor

Ligesom Susanne og Bo er de fleste kursister håndværkere, men også en enkelt kunstner har meldt sig til.

- Jeg ville lige se, om det var noget jeg kan bruge i mit arbejde - min ide var at bruge det til en flade i et installationsprojekt. Jeg synes, det er super godt at snuse til, og jeg ser det som noget, der kan være et redskab i værktøjskassen, siger Rasmus Lütken, inden han lige som de andre samler sig omkring Giovanni Polistena, som vil vise, hvordan man frembringer imiteret marmor med vand, sæbe og pigment.

Bare brug fantasien og læg så mange bevægelser ind som muligt, forklarer den italienske lærermester, mens han arbejder i overfladen med skiftevis svamp og pensel, spartel og fingre. For til sidst at hærde overfladen med et opvarmet jern, han har arvet efter sin egen læremester.

Kursisterne får selv lov til at prøve. Og må konstatere, at det kræver tid og kræfter at blive en mester ud i marmor.

jfr

Stucco lustro

Marmorpuds er et eksklusivt naturmateriale, der er velegnet til påføring på murværk, beton, gipsplader m.m. En mørtel af læsket kalk blandet med sand lægges på i flere lag før de afsluttende lag af læsket kalk og knust marmor/marmormel lægges på og presses med værktøj så overfladen bliver blank og glat. Overflader med marmorpuds er robuste og har en flot dybdevirkning og struktur som poleret marmor. De holder længe og kræver ikke meget vedligeholdelse. Marmorpuds kan anvendes ved nybyggeri og renovering af vægge, lofter og gulve – ude såvel som inde.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078