23948sdkhjf

Dansk genbrugssucces taber til tyske depoter

Gips Recycling har mistet stor omsætning til tysk affaldshåndtering, som ifølge ekspert er en dårlig miljøløsning
Den meget roste danske miljøvirksomhed, Gips Recycling A/S, har i løbet af det seneste halve år mistet 40 procent af deres kommunale kunder til, hvad adm. direktør i gipsvirksomheden, Henrik Lund-Nielsen, betegner som en forurenende deponiløsning i Tyskland.

- Med Statens velsignelse er man ved at ødelægge en af de største genbrugssucceser i Danmark. Miljøministeriet har sagt ok til, at blandt andet kommunerne kan køre gipsaffald ned til de store saltaffaldsbjerge i Tyskland, siger direktøren.

Han mener, at den tyske løsning er meget kritisabel.

- Ifølge vores informationer er den tyske løsning forurenende i forhold til omgivelserne. Og alligevel vælger et stigende antal kommuner denne løsning på trods af, at vi i Danmark kan genbruge gipsaffaldet til nye gipsplader, siger Henrik Lund-Nielsen til Mester Tidende.

Få muligheder i DK

I Danmark er der ganske få muligheder for at komme af med gipsaffald, som primært er kommunernes opgave.

Ud over Gips Recycling, der genbruger det via pladeproducenterne Knauf Danogips og Gyproc, er der deponi.

Og så er der et firma i Tønder, Freiberg & Jespersen, som tager imod gipsaffald og bruger det i kompostproduktion til landbruget. Dette firma er blevet kritiseret af Danmarks Naturfredningsforening, der har indbragt metoden til Miljøklagenævnet.

Endelig er der den tyske løsning, som kommunerne ifølge Gips Recycling A/S i stigende grad bruger.

De bestiller en lastbil, der køre gipsaffaldet til Thüringen syd for Hannover, hvor de for få penge sælger gipsaffaldet, der så bliver lagt som et af de beskyttende lag mellem affaldsstoffer fra saltproduktion og en jord- og beplantningsoverflade.

Overgaard-sag

Intensiveringen af gipsaffald-eksporten til Tyskland falder sammen med, at Gips Recycling var involveret i sag om ulovlig dumping af gipspapiraffald på Overgaard Gods.

En sag, som Gips Recycling, ikke mener, de har nogen skyld i, men at det var godsets ansvar.

Gips Recycling mener heller ikke, at udviklingen har noget at gøre denne sag, men at det handler om kommunernes ønske om at spare penge. Inklusive transport og alt koster den tyske løsning kun det halve per ton i forhold til, hvad Gips Recycling tager.

Gipssagen har været oppe og vende i Folketinget, hvor Miljøminister Karen Ellemann (V) efter kritik lod Miljøstyrelsen undersøge sagen.

Styrelsen godkendte metoden, da de tyske miljømyndigheder har klassificeret håndteringen i Tyskland som genanvendelse.

Efter denne konklusion henvendte Gips Recycling sig til det respekterede institut DHI – Dansk Hydraulisk Institut, hvor chefingeniør Ole Hjelmar analyserede det tyske system.

Forsker-kritik

Han konkluderede i et notat, at ud fra et miljøhensyn er den danske genbrugsmetode at foretrække, da den er langt højere i affaldshierarkiet. Og han skriver endvidere:

Det må endvidere konkluderes, at betingelserne for anvendelse af gipsaffald til overdækning af mineaffald i Thüringen ikke synes at være i overensstemmelse med de principper, som på EU-plan har ført til specielle forholdsregler for deponering af gips og netop skal sikre mod utilsigtet dannelse og frigivelse af sundhedsfarlig svovlbrinte og beskytte grundvandet mod uacceptable forureninger med sulfat.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.429