23948sdkhjf

Fortsat svært at få kredit i banken

Det er stadig svært for bygge- og anlægsvirksomhederne at få kredit i banken. Og bankerne kræver højere rente, viser en ny undersøgelse
Halvdelen af bygge- og anlægsvirksomhederne oplever, at de har fået afslag eller delvist afslag på deres ønske om at få forhøjet kassekreditten med henvisning til, at der er tale om bygge- eller anlægsbranchen, viser en ny undersøgelse fra Dansk Byggeri.

Dermed er bankerne med til at sende sunde og velfungerende virksomheder i knæ, blot fordi de tilhører en branche, som lige nu er hårdt ramt af den økonomiske krise.

Smækker kassen i

- Oplevelsen blandt virksomhederne er, at bankerne stadig er tilbøjelige til at smække kassen i frem for at foretage en individuel vurdering af de konkrete projekter. Vi efterlyser derfor en fair behandling i bankerne, siger Torben Liborius, der er afdelingschef i Dansk Byggeri.

Det opløftende element i undersøgelsen er, at det går bedre med at få kredit i forhold til efteråret 2009. Men der er stadig lang vej til normale tilstande.

Højere rente

Dertil kommer, at virksomhederne får lov til at betale dyrt for bankernes kreditter. En tredjedel af bygge- og anlægsvirksomhederne oplever, at bankerne har hævet renten eller omkostningerne i forbindelse med deres kreditfaciliteter.

- Bankerne sender regningen videre til deres kunder. Det er der ikke noget mærkeligt i, for ligesom alle andre driver de en forretning, som skal løbe rundt. Men vores medlemmer oplever desværre, at bankerne sender mere end regningen videre. Så vi mener ikke, at bankerne ligefrem behøver at efterlyse tak for deres indsats efter bankpakkerne, siger Torben Liborius.

Bredt billede

I Håndværksrådet kan man godt nikke genkendende til Dansk Byggeris undersøgelsesresultater:

- Hvis vi ser generelt på vores medlemsskare, der jo består af små og mellemstore virksomheder inden for alle håndværksfag, ser vi generelt en tendens til en lille bedring i kreditværdigheden. Men ser vi isoleret på virksomhederne inden for bygge- og anlægsområdet, så er vi helt på linje med Dansk Byggeri. Det er fortsat her meget svært at få kredit, og renteniveauet er også højere, når kreditten endelig gives, siger chef økonom Jacob Thiel.

- I henhold til vores egen seneste opgørelse, døjer cirka en fjerdedel med begrænsninger i kreditværdigheden, tilføjer han.

Nationalbanken lavede en undersøgelse tidligere i sommer, og den viste det samme billede.

Nemlig at bankerne generelt fortsat har strammet grebet voldsomt overfor virksomhederne, og der sker kun meget begrænsede fremskridt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079