23948sdkhjf

Kort nyt - august 2010

Frifundet for ansvar

Arbejdsgiveren til en vestjysk tømrersvend er af Vestre Landsret blevet frifundet i en sag om ansvarsforpligtigelse. En af hans tømrersvende var udsat for en arbejdsulykke i 2007. Under udførelse af tagarbejde gled tømrersvenden på et regnvådt ståltag.

Vestre Landsrets dom fastslår, at den erfarne tømrersvend af sig selv burde have indstillet arbejdet med oplægning af tagplader, da det begyndte at regne. Men svendene ville gerne være færdige, og desuden lod de faldlinerne ligge i bilen, frem for at tage dem på. Under arbejdet gled den ene af svendene kort efter ned fra taget, da han bøjede sig ned efter et stykke værktøj. I faldet brækkede han en fod og har ikke siden kunnet udføre hårdt tømrerarbejde.

Vestre Landsret frifandt arbejdsgiveren for ansvar, og dermed får tømrersvenden ingen erstatning.

Undgå brud i skruer

Ved udførelse af kraftoverførende samlinger i bærende konstruktioner er det vigtigt at anvende de rigtige skruer og montere dem korrekt - især brug af elektrisk værktøj kræver særlig omhu. Ellers risikerer man brud i skruerne.

Det kan man læse meget mere om i et erfaringsblad fra Byg-Erfa - (39) 03 11 27 -.

Som følge af svigt i fastgørelsen faldt et tagfelt på cirka 25 m2 ned i en forholdsvis nybygget skole i Allerød. Nedstyrtningen skyldtes stor ophobning af regnvand på taget, og at de skruer der fastholdt vinkelskinnerne til en limtræsbjælke var knækket.

Erfaringsbladet er primært en advarsel mod at anvende forkerte skruer. Der omtales hvilke egenskaber, der er af betydning ved valg af skruer, ligesom der omtales nogle forholdsregler mod at der indtræffer brud i skruer under montering.

Få hjælp til nye energiregler

Fra 30. december 2010 skal alle ansøgninger om byggetilladelse overholde kravene i det nye BR10, som stiller skærpede krav til både klimaskærm og tekniske installationer. Energiforbruget skal ned, og effektiviteten for de enkelte bygningsdele skal op. Der er således nye krav til både nybyggeri og renovering.

For at hjælpe både projekterende og udførende med at få overblik over de nye regler, har Rockwool A/S lanceret en Guide til Bygningsreglementet på sin hjemmeside.

Guiden hjælper med at finde ud af, hvad de nye krav omfatter, og oversætter kravene til U-værdier, linjetab og energiramme for både nybyg, renovering og sommerhuse. Desuden har virksomheden udviklet et katalog med CAD tegninger over anbefalede konstruktioner.

Flere får en praktikplads

Siden nytår og frem til udgangen af juni er der indgået 16.014 uddannelsesaftaler, og det er en stigning på 19 procent i forhold til samme periode sidste år, viser den seneste praktikpladsopgørelse fra Undervisningsministeriet. Totalt var der 56.351 igangværende uddannelsesaftaler opgjort den 30. juni 2010, hvilket er et fald på 6.537 aftaler eller 10 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Der er dog 9.114 unge, som mangler en praktikplads, hvilket er 43 procent flere end sidste år. Ikke siden juni 2005 har der været så dårlige tal på dette område. Det er samtidig lidt bemærkelsesværdigt idet, at arbejdsgiverne det seneste år kunnet hæve op til 50.000 kr. for hver ny praktikplads de opretter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078