23948sdkhjf

Tag skridtet fuldt ud

Gå grundigt nok til værks, når efterisoleringsarbejder skal udføres
En af Danmarks førende byggeeksperter, professor Svend Svendsen fra Danmarks Tekniske Universitet, advarer mod ikke at gå grundigt nok til værks, når man foretager efterisoleringsarbejder.

Hvis man blot vil lægge 50 mm isolering på - så glem det. For beklædningen er så dyr at etablere, at man aldrig kommer tilbage og lægger mere isolering på. Derfor kommer man til at stå med et hus, der hurtigt bliver utidssvarende igen, lyder advarslen og rådet om at tage skridtet fuldt ud.

- Når vi skal opfylde kravet fra EU om, at nye bygninger i 2020 skal være "næsten-nul-energi-huse" og bruge så lidt energi, at det kan dækkes af vedvarende energikilder i nærområdet, så må vi være lige så ambitiøse, når vi efterisolerer, tilføjer Svend Svendsen.

Han foreslår derfor, at den store bygningsmasse i Danmark, som trænger voldsomt til energirenovering, isoleres op i Bygningsreglementets lavenergiklasse 1. Det gælder blandt andet enfamiliehuse fra 50’erne, 60’erne og 70’erne, som er de helt store energislugere.

Et pilotprojekt i Kolding, som initiativet Grøn Erhvervsvækst står for, viser, at det godt kan lade sig gøre at få et hus fra cirka 1950 op i lavenergiklasse 1 - med det resultat, at der kappes 80 procent af varmeregningen. Bag initiativet står Kolding og Middelfart kommuner samt virksomhederne Saint-Gobain Isover og Fiberline Composites.

Coat House

Projektet er døbt "Coat House" og pakker så at sige hele huset ind i isolering og beklædning af komposit - på en nem måde hvor lodrette stolper sørger for at skabe plads til 300 mm isolering. Alle problemer med kuldebroer er løst, og beboerne skal ikke genhuses, fordi alt arbejdet foregår udvendigt. Gamle vinduer fjernes først, når de nye er på plads.

- Det ser ud til at være en udmærket metode, som kan vise vejen, når titusindvis af huse skal efterisoleres, så det er værd at overveje - blandt andet i forbindelse med, at man vil skifte vinduer, siger Svend Svendsen og opfordrer byggebranchen til at gøre det let for husejerne at komme i gang med energirenovering., f.eks. ved at tilbyde pakkeløsninger.

Men staten skal også på banen, for udviklingen viser, at hvis ikke det offentlige blander sig, så sker der ikke nok:

- Politikerne må indse, at energipolitik er et samfundsanliggende. Ligesom da man indførte naturgas, kraftvarmeværker og fjernvarme for at mindske vores afhængighed af olien, må politikerne nu tage ansvar for det alt for høje energiforbrug i vores bygninger ved at sørge for, at der er nogle "gulerødder" i form af tilskudsordninger, som så kan finansieres af højere energiafgifter – noget der igen vil tilskynde til at energirenovere, mener Svend Svendsen og tilføjer:

- Og hvis et hus bliver for dyrt at renovere, så må staten træde til med en skrotningsordning, så vi får stimuleret en udskiftning af de huse, der ikke kan fremtidssikres.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079