23948sdkhjf

Bedre kontrol af affald

Miljøministeriet ønsker en grundigere analyse af byggeaffald for at sikre mod, at PCB og andre gifte ikke genanvendes
Nu skal der sættes en stopper for, at PCB og andre miljøgifte i nedrevne byggematerialer bliver genbrugt i nye byggevarer eller som underlag til eksempelvis motorveje. Miljøministeriet er fremme med en ny affaldsstrategiplan, der vil føre til, at affaldet på bygge- og anlægsområdet i fremtiden skal analyseres grundigere, når det modtages fra entreprenører, bygherrer og andre.

Strategien modtages positivt af blandt andet affaldsorganisationen Dakofa.

- Det er godt, hvis regeringen strammer op på dette område i den kommende bekendtgørelse inden for bygge- og anlægsområdet. Det vil medføre, at der bliver en bedre kontrol med byggeaffald og materialer, der afleveres. Det vil give mere rene byggevarer til genbrug, men nok også en lidt mindre genanvendelsesprocent, og så vil det højst sandsynligt blive dyrere at komme af med affaldet for byggebranchen, siger Henrik Wejdling fra Dakofa til Mester Tidende.

Genbrug af PCB

I dag genanvendes 95 procent af alt byggeaffald, men det betyder så også, at gifte som PCB og andet uheldigvis også bliver genbrugt.

Den høje procent er en succeshistorie, men videretransporten af blandt andet farlig kemi skæmmer.

- I dag er det desværre sådan, at der generelt ikke er noget system, der stopper PCB-giftstoffer fra at cirkulere i genanvendelsessystemet, og det betyder, at både natur og boliger kan risikere at blive forurenet med de farlige gifte i blandt andet nyt byggeri. Det bør stoppes hurtigst muligt, siger Henrik Wejdling.

Han hilser derfor velkomment, at Miljøministeriet i større grad dæmmer op for det, også selv om genanvendelsesprocenten måske kan falde. Ministeriets ambition er da også kun, at 70 procent af bygge- og anlægsaffaldet i 2020 genanvendes med de nuværende virkemidler.

Udredning

Ministeriet er endnu ikke afklaret omkring, hvordan ambitionen om mere rent byggeaffald skal implementeres i lovgivningen. Men der står i ministeriets nye affaldsstrategi, at der skal igangsættes en række initiativer, der skal sikre en bedre kvalitet i genanvendelsen af bygge- og anlægsaffald, så de ikke indeholder miljø- og sundhedsskadelige stoffer som eksempelvis PCB.

Men ministeriet understreger, at det kræver et større udredningsarbejde først, hvor blandt grænseværdierne for PCB skal defineres mere nøjagtigt. Ministeriet skriver:

- Der er imidlertid behov for at få præciseret, hvornår nul er nul, og hvornår rent er rent. Der vil derfor blive igangsat et udredningsarbejde, som blandt andet skal belyses, om der kan/skal stilles krav til, hvilke mængder af forurenende stoffer byggeaffald til genanvendelse må indeholde, om for eksempel visse kriterier for ren jord kan anvendes som mål for, hvornår bygge- og anlægsaffald kan betragtes som rent.

De nye tiltag vil højst sandsynligt blive implementeret i den nye bygge- og anlægsaffaldsbekendtgørelsen, der kommer sandsynligvis sidst på året. Og Henrik Wejdling fra affaldsorganisationen Dakofa ser frem til opstramningen.

Det er positivt, at der er fokus på kemien som PCB og andre toksiske stoffer, så de kan spottes og komme ud af genanvendelsessystemet, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062