23948sdkhjf

Danmark har det største arbejdstilsyn

Rygterne om nedskæringer i Arbejdstilsynet er stærkt overdrevne. Tværtimod er budgettet steget over 40 procent siden 2004
Igen og igen har den tidligere opposition med venstrefløjen i spidsen, godt sekunderet af fagbevægelsen, tordnet mod voldsomme beskæringer af Arbejdstilsynet med deraf følgende dårligere tilsynsindsats.

Senest har SF under valgkampen kaldt et forslag om at spare i Arbejdstilsynet for "grotesk".

Men noget tyder på, at det er gået totalt modsat under den borgerlige regering.

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev Agenda blev Arbejdstilsynet tværtimod tilført enorme ekstra økonomiske ressourcer under den borgerlige regering, og sidste år fik Arbejdstilsynet sin største bevilling nogensinde.

70.000 besøg

Arbejdstilsynets inspektører udførte i 2009 næsten 70.000 besøg på danske virksomheder.

Kurt Jacobsen, der er professor på CBS og har udgivet en bog om Arbejdstilsynets udvikling, siger blandt andet til Agenda, at "hvis man har det indtryk, at Arbejdstilsynet er blevet økonomisk udsultet, så vil jeg sige, man tager fejl".

- Der har været en mærkbar stigning i bevillingerne til Arbejdstilsynet de senere år, og en ret stor opmærksomhed på området, siger Kurt Jacobsen, der ikke tror, at flere penge vil gøre tilsynet bedre:

- Flere penge gør det ikke alene. Vi kan måske få antallet ned på nogle områder, men der vil komme andre til i stedet, siger han.

Spreder ressourcer

I Sverige er der 286 inspektører, i Norge 300 og i Finland 357.

Omregnet ud fra landenes beskæftigelse, så skal hver inspektør i Danmark tage sig af 6.500 beskæftigede, hver inspektør i Sverige skal tage sig af 16.000 beskæftigede, og hver norsk inspektør skal tage sig af 8.300 beskæftigede.

Tidligere professor på det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og nu konsulent i sit eget firma, Tage Søndergård Kristensen mener, at AT spreder sine ressourcer ud på for mange virksomheder:

- Idéen med at besøge alle virksomheder, uanset deres problemer eller risikoprofil, den er rigtig skidt. Det koster alt for mange ressourcer i forhold til resultatet. I stedet burde tilsynet bruge sine kræfter på de virksomheder, der har brug for tilsyn. Det vil sige virksomheder med væsentlige problemer, som de ikke selv magter at løse. Et professionelt Arbejdstilsyn skal absolut ikke komme alle steder, siger han.

Klager ikke

Arbejdstilsynets direktør Jens Jensen afviser over for Agenda, at AT er økonomisk udsultet:

- Jeg klager ikke. Vi har de ressourcer, der svarer til de opgaver, vi skal løse.

Ifølge Jens Jensen skyldtes de øgede bevillinger siden 2004, at alle virksomheder med ansatte skulle besøges. Men fra 2012 vil AT bruge den viden om virksomhederne, der er opbygget til at vurdere, hvor der er særlige risici. De virksomheder skal så have risikobaserede tilsyn, og dem bliver der omkring 25.000 af om året.

Vicedirektør i Dansk Arbejdsgiverforening Povl-Christian Jensen understreger over for Mester Tidende, at Arbejdstilsynet gennem de senere år har fået tilført nye opgaver, og at det er en del af forklaringen på de stigende bevillinger:

- Men man bør stille samme krav til Arbejdstilsynet som til private virksomheder. Det kan være vigtigt at omprioritere ressourcerne i takt med, at nye arbejdsopgaver kommer til, siger Povl-Christian Jensen og henviser til nogle af de specialister, der har været adspurgt af Agenda, og som sætter spørgsmålstegn ved behovet for yderligere AT-bevillinger:

- I takt med at opgaverne ændrer sig, må man også stille krav om at tildelingen af ressourcerne ændres, siger DA’s vicedirektør videre.

Prioritering

Han erkender, at eksempelvis kontrollen med den udenlandske arbejdskraft har krævet ressourcer, men peger samtidig på muligheden for at prioritere de eksisterende ressourcer derhen, hvor behovet måtte være:

- Ressourcerne skal bruges på de områder, der rummer de vigtigste arbejdsområder, og så må man bruge mindre ressourcer andre steder. Ikke mindst må det være muligt at mindske de administrative byrder på arbejdsmiljøområdet og dermed både gøre livet lettere for virksomhederne og frigøre administrative ressourcer i Arbejdstilsynet, slutter Povl-Christian Jensen.

Inspektører

420 inspektører udfører årligt ca. 70.000 virksomhedsbesøg i Danmark. I Sverige er de 286 inspektører, der besøger 30.000 virksomheder.

Inklusive en særbevilling på 50 mio. kr. har Arbejdstilsynet en driftsbevilling på 452 mio. kr. i 2011.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094