Håndværk og vikinger i Roskilde
Festival i weekenden den 16.-17. august på Vikingeskibsmuseet med fokus på håndværk og vikinger
- Skibene gjorde havet til et magtfuldt territorium for vikingerne. Mange håndværkstraditioner er udsprunget af vikingetidens skibsbygning, og på festivalen kan vi formidle den mangfoldighed af viden, vi dagligt arbejder med, fortæller chef for Maritime Håndværk og Rekonstruktion på Vikingeskibsmuseet, Søren Nielsen.
Aktiviteterne er nøje udvalgt, så alle kan deltage - store som små! Børn og deres forældre kan bygge modelvikingeskibe og lade dem dyste mod hinanden i "Roskilde træbådsræs for modelskibe". Festivalen får også besøg af heste, rovfugle og de særlige spelsaufår, en nordiske fårerace, der er meget tæt på de oprindelige vikingetidsfår.
Fyr og flammer
På festivalen bliver det muligt at følge arbejdet med at udvinde trætjære og trækul. Medlemmer fra kulsvierlaug i Aggerbo, Mårum og Eskilstrup arbejder sammen om vise den fascinerende proces, hvor træ ved kontrolleret afbrænding, såkaldt milebrænding, omdannes til værdifuld trætjære og trækul.
For at de rygende miler kan være klar til åbning i løbet af festivalen, skal milerne opbygges i dagene inden. Det hårde arbejde udføres af kulsvierne i samarbejde med elever fra Skovskolen i Nødebo. Den første mile tændes fredag den 15. august kl. 9.00. Herefter vil kulsvierne omhyggeligt passe milerne nat og dag, så de kan åbnes i festivalweekenden, og alle besøgende kan opleve slutprodukterne, trætjære og trækul.
Mød vikingerne
Ingen festival på Vikingeskibsmuseet uden vikinger. Museet har inviteret entusiastiske vikingehåndværkere, der bl.a. fremstiller bronzesmykker, mad, mjød, dragter, sølv- og ravsmykker, våben, træskrin og lædervarer. Vikingehåndværkerne fremviser deres håndværk i de arbejdende værksteder og sælger vikingevarer i handelsboderne.
Klæder, telte og udstyr er så autentisk som muligt, hvilket gør det muligt nærmest at træde ind i vikingetiden, og gøre en god handel.
Vikingerne betalte i sølv, men i festivalens anledning tager de også gerne imod danske kroner som betaling for deres unikavarer.
Weekenden byder også på mad og drikke med smag fra vikingetiden. Som en nyhed i år, samler festivalen lokale og økologiske fødevareproducenter, der byder på smagsprøver fremstillet af de råvarer, der er kendt fra vikingetiden - også de råvarer vikingerne bragte med hjem fra fjerne lande.
tøtte