23948sdkhjf

Nye AT-vejledninger om fald fra højden på byggepladser

Reglerne er ikke ændret, men praksis er ændret i forhold til brug af faldsikring og værn mod nedstyrtning, oplyser Dansks Byggeri
Arbejdstilsynet har udsendt to nye AT-vejledninger, der beskriver, hvordan I skal forebygge fald fra højden og fra tag. Reglerne er ikke ændret, men praksis er ændret i forhold til brug af faldsikring og værn mod nedstyrtning.

Det nye i vejledningerne er bl.a. at der er indbygget et afsnit om brug af faldsikringsudstyr, og at der er tilføjet et afsnit om værn mod nedstyrtning på flade tage under 15 grader.

Det skriver Dansk Byggeri på sin hjemmeside

- Dansk Byggeri og DA har kæmpet for, at den ulogiske tidsbegrænsning ved anvendelse af faldsikring på netop tagarbejde ikke skulle medtages, og at formuleringerne om dette skulle være identiske med formuleringerne i 2.4.1. Det var trods vores modstand ikke muligt at få ændret formuleringerne i 2.4.2, fremhæver Dansk Byggeri, som fortsat vil arbejde for at få ændret regler for brug af faldsikring. Derfor nedsætter Dansk Byggeri nu en arbejdsgruppe på tværs af sektionerne til bearbejdning af forhold omkring valg af udstyr, ankerpunkter, instruktion og beredskab/redning.

Fald fra højden på byggepladser

Vejledningen handler om forebyggelse af nedstyrtnings- og gennemstyrtningsfare generelt på byggepladser, og dækker § 37 i bekendtgørelsen om bygge- og anlægsarbejde.

Som noget nyt præciserer Arbejdstilsynet flere forhold omkring anvendelsen af faldsikring. Ankerpunkter skal nu kunne optage en kraft på 12 kN (kilo Newton), anvendelse af faldsikring er ikke tidsbegrænset, og det pointeres, at der skal være en beredskabsplan der omfatter redning af personer, der anvender falddæmpning.

Vejledning om fald fra højden ved arbejde på tage

Vejledningen handler om forebyggelse af nedstyrtnings- og gennemstyrtningsfare ved arbejde og færdsel på tage, og dækker § 38 i bekendtgørelsen om bygge- og anlægsarbejde.

Som noget nyt har Arbejdstilsynet ligeledes i denne vejledning præciseret flere forhold omkring anvendelsen af faldsikring. Ankerpunkter skal nu kunne optage en kraft på 12 kN (kilo Newton), anvendelse af faldsikring er tidsbegrænset til 4 mandetimer, og det pointeres, at der skal være en beredskabsplan, der omfatter redning af personer, der anvender falddæmpning. Desuden er der tilføjet et afsnit om værn mod nedstyrtning på flade tage under 15 grader.

Dansk Byggeri og DA har kæmpet for, at den ulogiske tidsbegrænsning ved anvendelse af faldsikring på netop tagarbejde ikke skulle medtages, og at formuleringerne om dette skulle være identiske med formuleringerne i 2.4.1. Det var trods vores modstand ikke muligt at få ændret formuleringerne i 2.4.2.

Dansk Byggeri vil fortsat arbejde for at få ændret regler for brug af faldsikring. Derfor nedsætter Dansk Byggeri nu en arbejdsgruppe på tværs af sektionerne til bearbejdning af forhold omkring valg af udstyr, ankerpunkter, instruktion og beredskab/redning.

tøtte

Se de nye vejledninger her
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078