23948sdkhjf

Ny No-Dig renoveringsmetode kræver mindre plads

Firmaet No-Dig Centre har videreudviklet pipeburster-metoden, så den nu er langt mindre pladskrævende
Firmaet Scandinavian No-Dig Centre i Svenstrup ved Aalborg har videreudviklet den kendte pipeburster-metode, så den nu er langt mindre pladskrævende og kan udføres fra det eksisterende netværk af brønde. Udstyret kan komme ned gennem eksisterende 600 mm brede brønddæksler, og mandskabet og maskinen kan udføre hele arbejdet nede fra en eksisterende 1000 millimeter bred brønd.

Som noget helt afgørende nyt er de nye kloakrør også modulopbyggede og skal først samles nede i brønden i det øjeblik, hvor de skal trækkes på plads. Samlingerne sker med et specielt gevind, der er så stærkt og tæt, at det færdige rør lever op til alle de gældende krav og standarder.

Det nye udstyr hedder "mini-T pipeburster" og fungerer i korte træk ved, at en stålstang først samles og skubbes ind i de gamle rør. Herefter monteres et flækhoved, en udvider og moduler af det nye rør efter stålstangen. Til slut trækker den hydrauliske pipeburster-maskine statisk stangen tilbage med så stor kraft, at de gamle rør sprænges og presses ud i jorden samtidig med, at det nye rør trækkes på plads. Det hele sker i små etaper svarende til længden på hvert modul af det nye rør og med en hastighed på cirka én meter i minuttet.

Den hydrauliske pipeburster-maskine har en trækkraft på op til 73 tons, og de nye rør kan i diameter variere mellem 90 millimeter og op til 630 millimeter. Metoden kan anvendes til udskiftning af blandt andet eksisterende støbejernsrør og betonrør, og det nye rør vil være modulrør i HDPE. Hele konceptet kan også bruges til udskiftning af gamle stikledninger og til opgaver med separering af spildevand.

Den nye metode er især velegnet til brug inde i byerne, hvor afstanden mellem brøndene stort set altid er mellem 50 og 70 meter. Hvis afstandene bliver større, vil det kræve et større udstyr med større trækkraft, og så bliver det nødvendigt med et vist opgravningsarbejde omkring brøndene i begge ender.

Scandinavian No-Dig Centre har i mere end 45 år leveret udstyr til rørrenovering til over 40 lande i hele verden. Visionen har i hele perioden været at udvikle metoder, der helt eller delvist kan reducere behovet for traditionel opgravning, så arbejdet giver i et minimum af gener for omgivelserne.

Kæmpe eksportpotentiale

Kloaksystemer over hele verden er stort set identiske i størrelse og alder, og derfor har metoder til skånsom udskiftning af rørene et kæmpe eksportpotentiale. Behovet for reelle udskiftninger af de gamle rør er overalt meget stort, fordi de fleste eksisterende rør ikke længere har en struktur, der kan forsvare en reparation. Samtidig medfører nutidens mængder af spildevand, at der ofte også vil være behov for en større indre dimension af røret.

Det er især i de store millionbyer, at der er en enorm interesse for nye metoder, som kan minimere omkostningerne og udføres uden det traditionelle opgravningsarbejde.

En delegation på ni beslutningstagere fra Sao Paulo´s vandforsyning "SABESP" i Brasilien har således netop besøgt Danmark for blandt andet at studere Scandinavian No-Dig Centre´s nye opgravningsfrie metode. Delegationen fik i Vejle en to-dages demonstration af arbejdet i praksis, og det blev en meget inspirerende oplevelse og en helt ny verden, der åbnede sig for dem. Demonstrationen blev gennemført i et samarbejde med Vejle Vandforsyningsselskab og entreprenørfirmaet Aagaard Jensen Gruppen, Vejle.

Sao Paulo har knap 12 millioner indbyggere og "producerer" omkring 2.100.000 kubikmeter vand om dagen. Der er altså tale om distribution af drikkevand og spildevand i et omfang, som er svært at forestille sig som dansker. Og netop viden om vand er i de seneste år gået hen og blevet en regulær eksportvare for Danmark.

Den brasilianske inspirationsrejse havde et samlet forløb på 10 dage og omfattede besøg hos eliten af den danske vandsektor. Det hele var arrangeret af "Danish Water Technology Group" i den Danske Eksport Association (DEA), som Scandinavian No-Dig Centre er medlem af.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078