23948sdkhjf

Eftersynsordning af store ventilations- og klimaanlæg fungerer ikke

Både private og ikke mindst offentlige bygningsejere blæser højt og flot på loven, siger direktør Thorkild Andersen fra ventilationsvirksomheden JT3 Klima i Vedbæk til fagbladet Dansk VVS
Den lovpligtige eftersynsordning af store ventilations- og klimaanlæg, som skulle spare samfundet for et stort millionbeløb på energiregningen, er aldrig kommet til at fungere. Ordningen omfatter skønsmæssigt 30.000 ventilationsanlæg og 15.000 klimaanlæg.

De mange anlæg skulle med indfasning fra 2008 have været igennem et eftersyn, men nu - seks år efter at lovgivningen trådte i kraft - er kun 6.000 anlæg blevet tjekket.

- Det er meget utilfredsstillende. Både private og ikke mindst offentlige bygningsejere blæser højt og flot på loven, siger direktør Thorkild Andersen fra ventilationsvirksomheden JT3 Klima i Vedbæk til fagbladet Dansk VVS.

Regionschef Dorthe Bergström fra ventilationsvirksomheden Glenco kalder ordningen for stærkt nødlidende. Både Glenco og JT3 Klima har hver ofret mellem en halv og en hel million kroner på at blive akkrediteret til at måtte foretage de lovpligtige eftersyn på store ventilations- og klimaanlæg.

Behov for ændringer

I Energistyrelsen erkender man problemet. Derfor vil man nu i første omgang gennemføre en informationsindsats sammen med en stikprøvekontrol. Derefter vil Energistyrelsen foretage en evaluering af ordningens fremtid.

– For det er klart, at der er behov for ændringer, siger fuldmægtig Emilie Svensdatter Mehlsen, Energistyrelsen.

Styrelsens beregninger viser, at de store ventilations- og klimaanlæg bruger energi for 1,5 milliarder kroner om året. Den lovpligtige eftersynsordning skønnes at kunne reducere forbruget med op til 25 procent ved at justere anlæggene i forlængelse af energitjekket.

tøtte

Læs hele historien i fagbladet Dansk VVS nr. 3
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094