23948sdkhjf

Baltisk samarbejde styrker erhvervsuddannelserne

South Baltic Training Programme hjælper elever på erhvervsuddannelser i praktik i Østersøregionen
Som tømrerelev i Danmark er det ikke hverdag at renovere store træhuse. I Sverige derimod er det en stor del af tømrerfaget. Det ved 23-årige Sussie Kristiansen, der er i lære som tømrer, for hun har benyttet sig af tilbuddet i South Baltic Training Programme, SBTP, til at komme i praktik i et af landende i Østersøregionen.

Det er det EU-støttede projekt, som de seneste to år har arbejdet for at øge mobiliteten for unge studerende, som tager en erhvervsuddannelse. SBTP skal give de studerende ny viden, erfaringer og kontakter, som de måske ikke finder i deres hjemland og for at bygge bro i området med netværk og tætte forretningsforbindelser. Både for den enkelte studerende, men også virksomhederne og erhvervsskolerne.

Vi skal blive endnu bedre

Som åbningstaler på konferencen for South Baltic Training Programme i sidste uge, var Lene Espersen tydelig i sit budskab:

- Som region klarer Østersølandene sig udmærket, men vi skal blive endnu bedre. Vi skal arbejde med smart specialisation, hvor vi udvikler de felter, hvor vi allerede er dygtige.

Lige netop området omkring erhvervsuddannelser står stærkt.

- Uddannelse er et nøgleområde bag vores konkurrenceevne, og et initiativ som South Baltic Training Programme er derfor virkeligt vigtigt for vores region, da det er basis for specialisering. Og basis for vækst, jobs og udvikling af Østersøregionen, fortsatte formanden for Baltic Development Forum.

På EUC Sjælland har man haft fem elever af sted i praktik i henholdsvis Sverige, Tyskland og Litauen.

- Som uddannelsesinstitution synes vi, det er vigtigt at arbejde for, at vores elever ikke kun får en bred uddannelse, men også dannelse og forståelse for andre kulturer, måder at udføre sit håndværk på, samt at udfordre og udvikle sig selv. De elever, vi har haft ude i verden er alle kommet hjem med meget mere end blot håndværksviden, fortæller Astrid Dahl, direktør på EUC Sjælland.

Mere end håndværk

Inden Sussie Kristiansen kom i praktik i Karlskrona, var hun en uge i Polen med SBTP, sammen med elever fra de øvrige deltagerlande. En uge som blev brugt på at lære om regionen, kulturer og især på at skabe netværk på tværs og binde eleverne og landende tættere sammen.

Udover det særlige i at lave facade på et træhus og at arbejde med to tømrersvende, som gjorde meget ud af at sikre Sussie en god oplevelse, så er det noget mere og større end håndværksviden, hun tog med sig hjem:

- Faktisk har jeg lært allermest om mig selv. Jeg har virkelig overvundet min skræk for at stille mig op og tale engelsk - og så for fremmede! Og så har jeg lært, at jeg kan, lige hvad jeg vil!, fortæller Sussie, inden hun til konferencen møder Nikolaj Skov, murerelev på EUC Sjælland, som har været med SBTP i Litauen. De griner og udveksler historier på engelsk med Sussies værelseskammerat i Polen, Beatris fra Tyskland.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111