23948sdkhjf

Politikerne er selv skyld i praktikpladsmangel

Debat: Dansk Håndværk opfordrer politikerne til hurtigst muligt at genindføre det praktikpladstilskud, som de afskaffede ved årsskiftet
Antallet af unge, der ikke har en praktikplads vokser nu igen. Men denne gang er politikerne i høj grad selv skyld i problemet. De afskaffede nemlig for et halvt år siden den praktik-bonus, der ellers havde gjort det lettere for netop de små og mellemstore virksomheder at tage de unge i lære.

Det er et problem, når de unge ikke oplever virkeligheden på en arbejdsplads mens de tager en faglig uddannelse. Derfor er det også i arbejdsgivernes interesse, at så mange unge som muligt får en læreplads. Men når der ikke er arbejde nok til de små og mellemstore virksomheder – som i høj grad er dem, der uddanner de unge – så kan de ganske enkelt ikke få økonomien i en ekstra medarbejder under uddannelse til at hænge sammen.

Derfor opfordrer vi nu politikerne til hurtigst muligt at genindføre det praktikpladstilskud, som de afskaffede ved årsskiftet.

Vi advarede allerede sidste år politikerne om at der ville blive færre praktikpladser, hvis de afskaffede tilskuddet til dem, der tog en lærling. Men alligevel stoppede politikerne ordningen fra årsskiftet – og nu ser vi resultatet.

Oven i det vil de fra årsskiftet afskaffe håndværkerfradraget. Og det har også betydning for antallet af praktikpladser allerede nu.

Udsigten til at boligjobordningen forsvinder fra nytår gør nemlig at særligt de mindre håndværksvirksomheder har sat en bremse på antallet af lærlinge. For der skal være arbejde til både lærling og virksomhed i den årrække, hvor de er under uddannelse. Hovedparten af håndværkerne lever ikke af at deltage i store offentlige byggerier, og de ved godt, at der bliver stille efter nytår, når håndværkerfradraget ophører.

Så hvis politikerne vil hjælpe de unge med at få en faglig uddannelse og en praktikplads, så skal de genindføre bonusordningen for praktikpladser nu, og forlænge håndværkerfradraget snarest muligt.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063