23948sdkhjf

Mænd og kvinder er forskellige - også når det gælder energirenovering

Både mænd og kvinder er med til at beslutte, om deres bolig skal opgraderes med en omgang energirenovering. Det fastslår energivejlederne i en undersøgelse om markedet for energibesparelser. Men de oplever samtidig, at kvinder har andre krav til energirenovering end mænd
Selvom energivejledere oftest er mænd, er de klar over, at de ikke kun skal kunne tale til andre mænd, når der skal tages beslutninger om danskernes boliger. I et rundspørge blandt landets 2.300 energivejledere svarer over halvdelen af de adspurgte, at det somme tider er vigtigst at overbevise kvinden i huset, og somme tider manden, om fordelene ved energirenovering. Men erfaringsmæssigt er der forskel på, hvad mænd og kvinder lægger vægt på.

F.eks. oplever energivejleder Peter Spuur fra Gentofte, at kvinder er mere optaget af spørgsmål om klima og miljø, mens mænd går op i logistik, praktik og pris. Og hvis ikke kvinden er med på ideen, kan manden risikere, at det projekt, han har aftalt med energivejlederen, falder til jorden. Peter Spuur fortæller:

- En mandlig husejer havde bedt mig om at udskifte oliefyret med et træpillefyr, og energibesparelsen var til at få øje på. Også teknisk set var alt i orden og klar til at blive lavet, men hans hustru ville hellere have solceller på taget og en varmepumpe, og jeg måtte starte forfra med min beregninger og anbefalinger. Derfor sørger jeg nu altid for at involvere både manden og kvinden i huset.

Forskellige, men lige vigtige

I Karise har energivejleder Martin Kleist vejledt om energibesparelser i boliger siden 2012, typisk i forbindelse med udskiftning af vinduer, døre og tag. Hans oplevelse er, at kvinder i modsætning til mænd har krav til udseende, farve og beklædning, og at de i forvejen har sat sig ind i mange detaljer om energirenovering. Men Martin Kleist ser lige som Peter Spuur, at det er lige så vigtigt at involvere kvinden som manden. Han siger:

- Der opstår ofte behov for at tilpasse et projekt til forholdene undervejs, og det sker, at jeg har aftalt et projekt med manden, som kvinden ser anderledes på, og derfor skal laves om. Så jeg sparer en arbejdsgang, hvis jeg sikrer mig, at begge er med på vognen fra start af.

Af undersøgelsen fremgår det i øvrigt også, at 60 procent af de adspurgte energivejledere mener, at energivejlederuddannelsen har haft positiv indflydelse på dem selv eller det firma, de er ansat i. På uddannelsen bliver de undervist i dialog med boligejeren – uafhængigt af køn.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094