23948sdkhjf

Arkitekturpris for bæredygtigt oprør

Hvis de bæredygtige tiltag ikke er skåret ud i pap, vil de ikke blive forstået, og så har indsatsen for den bæredygtige arkitektur været forgæves, mener den nyuddannede civilingeniør Morten Brændstrup Kristensen, som netop har modtaget den store arkitekturpris fra Ejnar Packness Fonden
Et forslag til almennyttige boliger på den landskendte fyrværkeriulykke-grund i Seest ved Kolding har sikret nyuddannet civilingeniør fra Aalborg Universitet den store arkitekturpris fra Ejnar Packness Fonden. Projektet er et erklæret oprør mod bæredygtig arkitekturs bureaukratiske og menneskefjendske sider

Ejnar Packness Fonden begrunder valget med, at prismodtageren Morten Brændstrup Kristensen i sit topkarakter-scorende afgangsprojekt har skabt et unikt svar på bæredygtighed og vist forståelse for at genfinde skønheden i arkitekturen.

- Jeg tror på, at vi bliver nødt til at simplificere arkitekturen – specielt den omkring bæredygtighed. Hvis de bæredygtige tiltag ikke er skåret ud i pap, vil de ikke blive forstået, og så har indsatsen for den bæredygtige arkitektur været forgæves, siger Morten Brændstrup Kristensen.

Globale tømmermænd

Han mener, at bæredygtig arkitektur i øjeblikket handler for meget om at leve op til bureaukratiske certificeringsordninger vedrørende forbrug og forurening - og for lidt om de mennesker, der skal bruge bygningerne. Men selv om han opponerer mod bureaukratiet, er jagten på bæredygtige arkitektur-løsninger helt nødvendig:

- Vi står over for en uundgåelig gang globale tømmermænd, hvor vores nuværende livsstil skal på en stram slankekur – og vi er godt i gang igennem den bæredygtige arkitektur. Inden for det næste århundrede vil den globale befolkning stige til ni milliarder mennesker, som skal deles om 14,9 milliarder hektar land.

Hvis is, klipper og ørken udelukkes fra regnestykket, og der tages højde for den menneskelige forurening, står vi tilbage med 1,3 hektar per person, mens den almindelige europæer bruger op til fem gange så meget med vores nuværende livsstil, forklarer Morten Brændstrup Kristensen.

Comeback til gardiner

Hans konkrete projektforslag gælder almen bebyggelse på den grund i Seest ved Kolding, som blev kendt efter en stor fyrværkeriulykke i 2004. Inspirationen er hentet i den måde, vi intuitivt organiserer os på i et fællesskab, når vi f.eks. samles om varmen fra et bål eller nysgerrigt pakker os rundt om en gadekunstner.

Boligens rum er reduceret til to zoner for at udvide fleksibiliteten og potentialet for bæredygtige tiltag. Projektet lægger desuden op til at bruge lavpraktiske tiltag som lette gardiner og skyggende planter i stedet for at udstyre hjemmet med en masse automatiske løsninger.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078