23948sdkhjf

Mange kontorer bliver til boliger

Der er et stort pres på hovedstadens boligmarked. Derfor bliver flere og flere ledige erhvervslokaler omdannet til boliger
I de næste ti år vil der hver måned komme omkring 900 flere borgere til København. Man forventer, at der i 2024 vil være 677.000 borgere i København eller 108.000 flere, end der er i dag. Den samme tendens gør sig gældende i Aarhus, hvor der over de næste ti år vil komme godt 300 flere århusianere hver måned.

- Presset på boligmarkederne i de store byer er stort. Derfor tænker ejendomsejere i alternative baner for at imødekomme borgernes ønsker. Det hænger sammen med, at det er svært at finde relevante ledige byggegrunde, men også at mange kontorer er ledige, siger John R. Frederiksen, formand for Ejendomsforeningen Danmark.

Tal fra Oline-ED Statistikken viser, at tomgangen i Region Hovedstaden er 11,2 procent for kontor og 3,9 procent for butik.

En tendens

Københavns Kommune oplyser, at kommunen tydeligt mærker et øget ønske om at konvertere fra erhverv til bolig i København.

- Vi har ikke tal på det, men det er markant. Hele kontorbygninger bliver rømmet for derefter at blive indrettet med boliger. I langt de fleste tilfælde har vi ikke problemer med at godkende ændringen. I de få tilfælde vi ikke kan godkende en konvertering, er det for det meste på grund af for ringe lysforhold og for ringe friarealer, siger Poul Nielsen, enhedschef, Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning.

Der kan være udfordringer

Men en konvertering fra erhverv til bolig er ikke nødvendigvis problemfri.

- Det er vigtigt nøje at vurdere den pågældende ejendom. Man skal tænke langsigtet. For er en ejendom først omdannet til bolig, kan den ikke senere omdannes til erhverv igen. Der kan være ejendomme, hvor en konvertering fra erhverv til bolig vil være en rigtig dårlig idé. Omvendt kan en konvertering også give mulighed for, at man får udnyttet pladsen bedre, siger John R. Frederiksen.

Rådgiverbranchen mærker også den stigende interesse for at konvertere fra erhverv til bolig. De anbefaler, at man foretager de nødvendige undersøgelser og afklarer, hvor meget af bygningen som kan genbruges.

- Det er helt afgørende, at man får lavet en ordentlig businesscase, hvor man foretager nogle grundige forundersøgelser. Man må blandt andet afveje risici, og man må vurdere, hvor meget af ejendommen, der kan genbruges. Det kan blive dyrt, hvis man skal udskifte eksempelvis vinduer, døre og taget. Man kan også blive mødt med kommunale krav. Det kan eksempelvis være, at man skal etablere friarealer, nu hvor der bliver etableret boliger, siger formand for Ejendomsforeningen Danmarks Foreningsudvalg for Byggeri, Niels Anker Jørgensen, direktør, Emcon A/S.

Et konkret projekt

DNP Ejendomme A/S konverterer jævnligt ledige erhvervslokaler til boliger. DNP Ejendomme A/S er ejet af Danica og Nordea Liv & Pension i fællesskab. Selskabet ejer ejendomme over hele landet.

- I de store byer er det oplagt at overveje konverteringer fra kontor til boliger, når der opstår ledighed, siger Palle Gyldenløve, direktør, Nordea Ejendomme.

DNP Ejendomme har netop konverteret en kontorejendom i Store Kongensgade til boliger. Der er tale om en meget velbeliggende ejendom med både elevatorer og franske altaner fra ejendommens opførelse. Der har i sin tid ved opførelsen af ejendommen været tale om en boligejendom.

- DNP har nu tilbageført anvendelsen til boliger med et godt resultat. Boligerne ligger utrolig tæt på Kongens Nytorv og i den allermest attraktive del af både byen og Store Kongensgade, siger Palle Gyldenløve.

Forinden DNP Ejendomme A/S igangsatte konverteringen til boliger, blev der udarbejdet en businesscase med assistance fra Emcon A/S.

- Det er vigtigt at få lagt nok fra til uforudsete udgifter, da der ofte er overraskelser undervejs i renoveringer af ældre ejendomme. I det pågældende projekt er den overordnede ramme dog overholdt, selvom der har været forskydninger mellem de enkelte poster, siger Peter Mering, ejendomsdirektør, Danica Ejendomme.

Projektering og byggestyring er foretaget af Peter Jahn og Partnere A/S og entreprisen er vundet efter en indbudt licitation af Roar Petersen A/S.

- Der har været et godt samarbejde mellem både ejere, rådgivere og entreprenør, hvilket har smidiggjort projektforløbet i betydelig grad. Vi kunne godt ønske os en væsentlig hurtigere byggesagsbehandling i Københavns Kommune. Når ejendommen først er tom, er det særdeles bekosteligt i lejetab at vente på sagsbehandling og byggetilladelse. Men vi tror, at Københavns Kommune opprioriterer indsatsen fremadrettet for både at mindske unødvendige tab for bygningsejerne og derudover for at skaffe boliger hurtigt nok til at imødekomme efterspørgslen, siger Peter Mering.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078