23948sdkhjf

Innovation øger produktiviteten

Innovation, samarbejde og værdi. Det er tre vigtige ord i byggebranchen. De tre begreber danner også alle baggrund for DI Bygs Innovationspris, som uddeles den 29. oktober
- Øget produktivitet betyder en stærk og konkurrencedygtig industri, siger Marie Bruun Nielsen, konsulent i DI Byg. Hun gør opmærksom på, at innovation er en af de faktorer, der kan bidrage til at øge produktiviteten og Danmarks konkurrenceevne i udlandet.

Marie Bruun Nielsen fortæller, at en forbedring af produktiviteten i Danmark vil betyde, at danske virksomheder vil komme til at stå stærkere i den internationale konkurrence.

- For at være konkurrencedygtige, i stand til at øge eksporten og for at kunne skabe mere værdi og øge produktiviteten skal vi tænke nyt, arbejde anderledes og samarbejde på tværs af værdikæden, faggrænser og brancher, mener konsulenten fra DI Byg.

Bygherrer og kunder efterspørger i stigende grad, at byggeriets forskellige aktører kan arbejde sammen og tilbyde én samlet løsning.

- Der er allerede mange initiativer i gang for at udvikle nye samarbejdsformer, helhedsløsninger og tænke innovativt. Det ses blandt andet ved modul- og seriebyggeri, anvendelse af informationsteknologi, udnyttelse af mulighederne ved delautorisationer, samarbejde om ressourcer søm øger produktiviteten, fortæller Marie Bruun Nielsen.

Derfor sætter DI Byg fokus på innovation med Innovationsprisen, der uddeles som en anerkendelse af en særlig indsat til en virksomhed, der gennem innovation bidrager til at udvikle byggeriet.

Innovation og produktivitet hænger sammen

Analyser fra DI Byg og Eurostat viser, at Danmarks gennemsnitlige produktivitetsvækst for bygge- og anlægsbranchen lå under Eurolandene i perioden 1995-2010.

Det er særligt den del af produktiviteten, der skyldes innovation, tekniske fremskridt og bedre organisering af arbejdet, også kaldt Total Faktor Produktiviteten (TFP), som har haltet i forbindelse med produktiviteten.

- Virksomheder med en høj TFP har en høj andel af uddannet arbejdskraft, fortæller DI Bygs konsulent.

En analyse fra Det Økonomiske Råd viser således, at virksomheder med over 100 ansatte i gennemsnit har fire gange så høj totalfaktorproduktivitet som gennemsnittet af virksomheder med 10-25 ansatte og dobbelt så høj totalfaktorproduktivitet som virksomheder med 25-50 ansatte.

- Sammenligner vi Danmark med Tyskland, Holland og Sverige, er størstedelen af de udførende bygge- og anlægsvirksomheder i Danmark små virksomheder på mellem 0-9 ansatte. I DI Byg håber vi dog, at der er rigtig mange både store og mindre virksomheder, som vil lade sig indstille til DI Bygs Innovationspris 2014, siger Marie Bruun Nielsen.

Indstillingsperioden løber frem til den 12. september 2014.

Innovationsprisen:

• Innovationsprisen bliver givet til et innovativt produkt eller en løsning i byggebranchen. Det kan være en service, et koncept eller en proces.

• Der bliver lagt vægt på kriterier omkring innovation, kundeværdi og samarbejde. Med hensyn til samarbejde skal mindst én aktør være medlem af DI Byg.

• Prisen bliver uddelt på Branchefællesskabet DI Bygs årsdag den 29. oktober. Læs mere på www.byg.di.dk

• Man kan indstille sin egen eller andre virksomheder frem til den 12. september.

• Alle kandidater til prisen får desuden mulighed for at udstille det indstillede i Industriens Hus på årsdagen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078